Eiwitten

Eiwitten worden voor allerlei functies in het lichaam gebruikt. Het menselijk lichaam is voor het grootste gedeelte door eiwitten gebouwd. Eiwitten zijn voor mensen daarom een belangrijk deel van voeding. Het wordt ook wel de bouwstof van het lichaam genoemd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij botten en de huid. De eiwitten zorgen er ook voor dat het lichaam beschermd is tegen ziektes. De eiwitten worden in de spijsvertering afgebroken tot aminozuren. De aminozuren worden verder gebruikt worden als bouwstof en brandstof. De eiwitten die worden gegeten maar niet opgenomen wordt omgezet in vet door het lichaam.

Voedingsmiddelen met eiwitten

Voedingsmiddelen met veel eiwitten zijn vlees zoals kip, kalkoen en biefstuk. Eiwitten zijn ook te vinden in vis zoals koolvis, makreel en tonijn. Andere voedingsmiddelen die eiwitten bevatten zijn onder andere eieren, noten, bonen, melk en kaas. Een man heeft gemiddeld zo’n 60 tot 70 gram eiwit per dag nodig. Een vrouw heeft gemiddeld zo’n 50 tot 60 gram per dag nodig. Eiwit als voedingsstof levert per gram 4 kilocalorieën op.

Doordat de essentiële aminozuren die uit eiwitten komen niet gemaakt worden door het lichaam kan een tekort hiervan tot lichamelijke problemen leiden. Een tekort aan eiwitten heeft een proteïne deficiëntie. Dit leidt tot symptomen zoals haaruitval, vermoeidheid, verlies van spiermassa, verstoring van de hormoonspiegel, lage lichaamstemperatuur en verandering van haarkleur.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *