Gewicht

Het gewicht vertelt veel over het lichaam van een persoon maar het is niet bepalend voor een goede gezondheid. Het is één van de factoren die de gezondheid van een persoon weergeven. Het gewicht alleen zegt niets als je niet weet hoe lang de persoon is. Pas als je de lengte weet van de persoon kun je de BMI berekenen en bepalen of er sprake is van onder- of overgewicht. Mensen met overgewicht hebben meer risico op ziektes zoals een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, hart- en vaatziekten en diabetes. Het gewicht is niet alleen bepalend voor de gezondheid van een persoon. De bloeddruk, het eetpatroon, mate van fysieke activiteiten, het cholesterol en of iemand rookt zijn allen net zo belangrijk. Het is daarom verstandig om niet alleen op het gewicht te letten als je gezonder wilt worden. Een gezond eetpatroon en positieve veranderingen van de levensstijl dragen bij tot een gezonder leven.

BMI

De BMI is een afkorting voor Body Mass Index. Het gewicht wordt hierbij vergeleken met de lengte. Met een berekening wordt vervolgens bepaald of je ondergewicht hebt, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas. Op het internet zijn verschillende BMI calculators te vinden die je BMI uitrekenen. Aan de hand van de BMI kun je bekijken hoe je ervoor staat en of je aanpassingen moet maken aan je levensstijl. De BMI meting is echter niet geschikt voor kinderen en jongeren die nog in de groei zitten. Hetzelfde geldt voor sporters die veel spiermassa hebben. Als je de berekening van de BMI maakt dan komt er een score uit. De score vertelt je vervolgens of je ondergewicht hebt, een goed gewicht of overgewicht. De BMI gaat uit van de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon. Er zijn op het internet veel BMI calculators te vinden. Je hoeft dan enkel je leeftijd, lengte en gewicht in te vullen waarna de BMI score wordt berekend.

De Body Mass Index formule:

      gewicht (in kilo)      
lengte x lengte (in meter)

Bij het berekenen van de Body Mass Index wordt alleen rekening gehouden met de verhouding van de lengte en het gewicht van een persoon. Er wordt niet gekeken naar bijvoorbeeld spiermassa. Zo is het mogelijk dat de berekening niet voor iedereen geldt. Voor sporters die meer spiermassa hebben dan een gemiddeld persoon geldt de berekening niet. Het is dan mogelijk dat je een te hoge BMI hebt terwijl je niet eens veel vet hebt.

Middelomtrek

Het gewicht maar ook de BMI houden geen rekening met waar het vet zich bevindt. Dit is echter een belangrijke factor bij het bepalen van de gezondheid van een persoon. Vet in het gebied van de buik wordt als het slechtst gezien. Het is daarom verstandig om geregeld de omtrek van de buik te meten. Dit heet de middelomtrek. Met een meetlint is de middelomtrek te meten. Het meetlint moet direct tegen de huid geplaats worden ter hoogte van het midden van de ribben en het heupbeen. De omtrek wordt gemeten nadat er uitgeblazen is. Bij een omtrek van meer dan 94 cm bij mannen is er sprake van een verhoogd risico op ziekten. Bij vrouwen gaat het om een omtrek van 80 cm.

Mensen met veel buikvet hebben een hoger risico op chronische ziektes dan mensen die het op andere plekken hebben zitten. Dit komt doordat veel organen zich achter de buik bevinden. Tussen en om deze organen bevindt zich ook vet. Dit wordt visceraal vet genoemd. De bierbuik die bij veel mannen zichtbaar is komt door het visceraal vet rond de organen. Deze vetten kunnen zorgen voor insuline resistentie waardoor het risico op verschillende ziektes en overgewicht wordt verhoogd.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *