Koolhydraten

Koolhydraten leveren energie voor het lichaam. Tegenwoordig bestaat het dieet van veel mensen hoofdzakelijk uit koolhydraten. De koolhydraten worden in het lichaam omgezet tot suikers en vervolgens opgenomen in de bloedbaan. Als je te veel koolhydraten eet dan slaat het lichaam het op als vet. Mannen mogen gemiddeld per dag 250 gram koolhydraten eten. Vrouwen mogen 200 gram koolhydraten per dag eten. Koolhydraten als voedingsstof levert per gram 4 kilocalorieën op. Er zijn verschillende soorten koolhydraten:

Suikers

Suikers zoals glucose, fructose, maltose, sucrose, lactose en galactose behoren tot de koolhydraten.

Polyolen

Polyolen zijn zoetstoffen zoals xylitol en sorbitol. In tegenstelling tot andere zoetstoffen leveren de polyolen calorieën. Deze zijn daarentegen nog veel minder dan de normale suikers.

Zetmeel

Zetmeel is een koolhydraat dan niet zo snel wordt opgenomen als suiker. Het heeft ook geen zoete smaak. Producten waar zetmeel in te vinden is zijn bijvoorbeeld brood, pasta en rijst. De zetmeelproducten bevatten doorgaans met vitamines en mineralen dan de producten waar veel suikers in zitten.

Enkelvoudige of meervoudige koolhydraten

Koolhydraten zijn de leveranciers van de energie voor het lichaam. Om deze reden zijn koolhydraten het hoofdbestandsdeel van het eetpatroon van de mensen. Koolhydraten geven echter ook smaak aan het eten. De koolhydraten zoals suiker en fructose geven een zoete smaak aan voeding. Er zijn ook koolhydraten die vezels bevatten. De vezels zijn onmisbaar bij een goede spijsvertering.

Koolhydraten kunnen worden verdeeld op twee manieren. Dat zijn de volgende:

  • Enkelvoudige of meervoudige koolhydraten
  • Verteerbare of onverteerbare koolhydraten

Suikermoleculen

Koolhydraten bestaan uit suikermoleculen. De verschillende soorten koolhydraten bestaan uit verschillende aantallen suikermoleculen. Dit zijn de suikermoleculen (van weinig naar veel moleculen oplopen).

  • Monosachariden
  • Disachariden
  • Oligosachariden
  • Polysachariden

Monosachariden zijn enkelvoudige koolhydraten welke bestaan uit 1 sacharide. Disachariden, oligosachariden en polysachariden zijn meervoudige koolhydraten welke bestaan uit meer dan 1 sacharide.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *