Onverzadigd vet

Onverzadigde vetten zijn een type vet dat als de goede vetten wordt gezien. Het komt voor in dierlijke maar ook plantaardige producten. Door de eigenschappen verhoogt het de goede cholesterol (HDL) en verlaagt het de slechte cholesterol (LDL). Hierdoor zorgt onverzadigd vet ervoor dat er minder kans is op hart- en vaatziekten. Omega 3 en 6 vetzuren zijn voorbeeld van onverzadigd vet. Vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur heeft veel onverzadigd vet. Dit is bijvoorbeeld olie of margarine.

Soorten onverzadigde vetten

Er zijn verschillende soorten onverzadigde vetten. Je hebt enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten. Welke soort het vet is hangt af van de structuur. Bij een enkele dubbele binding gaat het om een enkelvoudig onverzadigd vet. Het gaat om meervoudig onverzadigd vet bij meerdere dubbele bindingen. De meervoudige vetzuren zijn te verdelen in meerdere soorten, waaronder omega 3,6 en 9 vetzuren.

Het lichaam kan enkele vetzuren niet zelf produceren. Deze vallen ook onder de onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur. Het vervangen van transvetten door onverzadigd vetten levert 2 keer minder kans op hart- en vaatziekten op. Het risico neemt echter toe als de onverzadigde vetten vervangen worden door koolhydraten.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *