Transvet

Transvet is het slechtste soort vet dat er bestaat. Het is een afkorting van transvetzuren. Het is nog slechter voor de gezondheid dan verzadigde vetten. Het verhoogt het LDL cholesterol en verlaagt het HDL cholesterol. De kans op hart- en vaatziekten neemt hierdoor toe. Transvet ontstaat in de fabriek tijdens het produceren van een product of van nature. Het komt ook voor in vlees en zuivel als vacceenzuur en voor een klein gedeelte als geconjugeerd linolzuur (CLA). De laatste heeft ook een slecht effect op het cholesterolgehalte.

In welke producten komt transvet voor?

Transvet komt in nature voor in melkproducten en vlees van herkauwers. Dit zijn bijvoorbeeld schapen en koeien. Het transvet ontstaat in de maag van deze dieren. Het proces van het ontstaan van transvet in de maag van herkauwers heet biohydrogenering. Als in de productie vet gehard wordt dan wordt het onverzadigde vet omgezet naar verzadigd vet. Dit gebeurt door middel van hydrogenering. Het zachte vet of de olie krijgt dan een harde structuur. Transvet komt nog voornamelijk voor in frituurvet in de horeca.

Het gehalte transvet wordt doorgaans op het etiket van een product gezet. Als er gebruik wordt gemaakt van gehard vet of olie dan moet dit op het etiket vermeld worden. Als er bij de ingrediënten “plantaardig vet, gedeeltelijk gehard” of “gehydrogeneerd vet” staat dan kan transvet in het product voorkomen. Het menselijk lichaam heeft geen transvetten nodig. Het is echter bijna onmogelijk om het niet binnen te krijgen bij een normaal eetpatroon.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *