Verzadigd vet

Verzadigde vetten staan bekend als de slechte vetten. De vetten hebben ongunstige gezondheidseffecten zoals het verhogen van het slechte LDL cholesterol. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Verzadigde vetten zitten met name in bakvetten en margarine maar het komt ook voor in andere producten waarbij je het vet niet direct ziet. Dit is bijvoorbeeld vet vlees, volle melk, gebak, koekjes en snacks. Het komt voor in dierlijke maar ook in plantaardige producten. Dierlijke producten bevatten doorgaans meer verzadigd vet dan plantaardige producten.

De functie van verzadigde vetten

Het lichaam heeft de verzadigde vetten niet nodig. Het lichaam maakt wel het verzadigde vet aan als vetreserve of voor het beschermen van de organen. Het verzadigde vet kan aangemaakt worden uit suikers of andere vetten. Bij een normaal eetpatroon is het bijna onmogelijk om geen verzadigde vetten binnen te krijgen. Om het aantal verzadigde vetten te verminderen kan er beter gekozen worden voor de magere versies van producten. Denk hierbij aan mager vlees , magere vis en zuivel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *