Wat is diabetes type 2?: in Gezondheid
 
 

Wat is diabetes type 2?


Diabetes wordt door veel mensen ook wel suikerziekte genoemd. In Nederland hebben zo’n 750.000 personen diabetes type 2. Ongeveer een derde heeft geen klachten en een deel weet het zelfs niet eens dat ze het hebben. Personen die diabetes type 2 hebben ondervinden een bloedsuikergehalte dat te hoog is. Dit kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals nierziekten en hart- en vaatziekten.

Glucose en energie

Als je koolhydraten binnenkrijgt uit voeding dan worden deze in het lichaam omgezet in glucose. De glucose komt in de bloedbaan terecht en via het bloed komt de glucose terecht bij de cellen. De cellen nemen de glucose op door insuline. De glucose kan vervolgens energie leveren voor het lichaam.

Insuline

Personen met diabetes type 2 zijn minder gevoelig voor insuline. Insuline is een hormoon dat aangemaakt wordt in de alvleesklier. De insuline zorgt er normaal gesproken voor dat het bloedsuikergehalte omlaag gaat als het te hoog is. Er wordt meestal ook minder insuline door het lichaam aangemaakt bij een persoon met diabetes type 2. Dit komt doordat de alvleesklier uitgeput raakt. Het lichaam heeft de insuline ook nodig om glucose in de cellen te krijgen. Bij personen met diabetes kan de glucose de cel niet betreden en blijft de glucose in het bloed. Hierdoor wordt het bloedsuikergehalte te hoog.

Hoe krijg je diabetes type 2?

Het risico op diabetes type 2 wordt groter door een aantal factoren. Hierdoor neemt de kans om diabetes type 2 te krijgen snel toe. Dit zijn de volgende factoren:

  • te weinig lichaamsbeweging
  • overgewicht (met name buikvet)
  • diabetes in de familie
  • eerder zwangerschapsdiabetes gehad
  • afkomst
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterolgehalte
  • problemen met de stofwisseling
  • roken

Wat zijn de gevolgen van diabetes type 2?

Er zijn verschillende klachten die voorkomen bij een hoog bloedsuikergehalte. Veel mensen ondervinden vermoeidheid, honger, dorst, vaak plassen, verlies van gewicht, jeuk en uitdrogingsverschijnselen. Als het bloedsuikergehalte voor een langere tijd te hoog is dan kunnen bloedvaten beschadigd raken. Hierdoor is de kans op hart- en vaatziekten groter. Andere klachten die zich voordoen zijn een diabetische voet, nierziekten en slechtziendheid.

Behandeling

De behandeling van diabetes type 2 bestaat uit een gezond eetpatroon en medicatie. Door een gezond eetpatroon kan het bloedsuikergehalte op peil gehouden worden. De kans op complicaties wordt hierdoor sterk verkleind. Lichaamsbeweging wordt ook aangeraden. De cellen reageren dan beter op insuline. De medicatie verschilt per persoon en wordt op de persoonlijke situatie afgestemd.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Wat is diabetes type 2?