Wat is de energiebalans?

De energiebalans is de balans tussen de inname van voeding en het verbruik van energie. Je krijgt voeding binnen dat wordt omgezet als energie. Aan de andere kant gebruikt het lichaam energie dat het uit voeding haalt. Als de energiebalans in evenwicht is dan krijg je net zoveel voeding binnen als je lichaam verbruikt.

Wat is een calorie?

Een calorie is een eenheid voor energie of warmte. Eigenlijk is het verouderd en vervangen door joule maar het wordt in eten nog altijd gebruikt voor het aangeven hoeveel energie een voedingsmiddel levert. Koolhydraten, vetten en eiwitten leveren allen energie voor het lichaam.

Te veel voeding

Als je te veel voeding binnenkrijgt dan wat je verbruikt dan heb je een positieve energiebalans. De balans is uit evenwicht. De voeding die je te veel hebt gegeten wordt opgeslagen als vet. Het lichaam slaat het vet op voor tijden van schaarste. Als je te veel energie over hebt dan kom je aan in gewicht.

Te weinig voeding

Als je te weinig eet dan wat je verbruikt dan is er een negatieve energiebalans. De balans is uit evenwicht. Het lichaam heeft energie nodig om te functioneren. Aangezien het lichaam niet genoeg energie uit de voeding kan halen moet het de energie halen uit de opslagen vetreserves. Als je te weinig eet dan val je af.

Energie

Energie wordt weergegeven als kilocalorie of joule. Het meeste praat iedereen over kcal, of gewoonweg calorieën in de volksmond. Dit staat meestal vermeld op het etiket van een product.

1 kcal = 4,1868 joule

De juiste balans vinden

Een goede controle over je gewicht houdt je door het de juiste balans te vinden. Dit doe je door net genoeg te eten zodat je er geen overtollige calorieën zijn die niet door het lichaam gebruikt worden. Aankomen en afvallen heeft alles te maken met de calorie balans. Te veel calorieën betekent dat je aankomt. Het lichaam kan de calorieën niet meer gebruiken omdat het niet zoveel calorieën nodig heeft. Het gevolg is dat de niet gebruikte calorieën worden opgeslagen als vet. Anderzijds betekent te weinig calorieën dat je afvalt. Het lichaam heeft meer calorieën nodig dan wat er binnenkomt. De energie moet toch ergens vandaan komen waardoor de vetreserves worden aangesproken voor energie.

Minder eten of meer bewegen?

De twee meest voorkomende manieren om het gewicht aan te passen is door anders te gaan eten en de lichaamsbeweging aan te passen. Een halve kilo vet staat gelijk aan 3500 calorieën. Als je een halve kilo vet wilt verliezen dan kun je bijvoorbeeld dagelijks 350 calorieën minder eten of meer verbruiken. Na tien dagen zijn dan 3500 calorieën verbruikt als energie. Als je aan de andere kant 350 calorieën meer eet per dag dan ben je na tien weken een halve kilo vet aangekomen.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *