Wat is het metabolisme?

Het metabolisme is een reeks chemische reacties in het lichaam dat leven mogelijk maakt. Het laat ons lichaam de voeding te gebruiken om het lichaam de nodige functies uit te laten voeren. Dit is bijvoorbeeld het repareren van schade aan het lichaam, van het afval afkomen en wonden helen. Zonder het metabolische proces is het niet mogelijk om te leven.

Metabolisme soorten

Er zijn twee soorten metabolisme; katabolisme en anabolisme.

Het eten dat we eten zorgen voor de brandstof van deze chemische reacties in het lichaam. Als iemand het over het metabolisme heeft dan wordt er meestal gesproken over hoe snel het lichaam calorieën verbrand. Een snel metabolisme verbrand veel calorieën op een dag en een langzaam metabolisme verbruikt per dag weinig calorieën. Als je wilt afvallen dan is het eten de belangrijkste factor. Het metabolisme krijgt immers de brandstof met name vanuit de voeding. De chemische reacties in het lichaam zijn erop gericht om de cellen naar energie om te zetten zodat je de dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren.

Metabolisme versnellen

Om vet te verliezen en spiermassa te behouden is 5 calorieën per kilo lichaamsgewicht meestal voldoende. Hou het aantal calorieën bij wat je eet. Zo kun je zien wat je nu eet en wat je moet aanpassen om meer af te vallen. Wat je ook doet, zorg dat je niet minder dan 1000 calorieën per dag gaat eten. Dit is het minimale aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft om normaal te blijven functioneren.

Maaltijden verdelen over de dag

Verdeel je maaltijden over de dag zodat je minder honger hebt door de dag heen. Je metabolisme wordt er ook door versneld. Als je te weinig gaat eten wordt je metabolisme trager; dat is wat het metabolisme is en doet als je meer of minder eet. Dit komt doordat het lichaam zich aan de situatie aanpast. Hoe langer je weinig eet, hoe langzamer het metabolisme wordt. Je moet er voor zorgen dat het metabolisme niet trager wordt. Het lichaam doet hetzelfde maar dan met minder. Je lichaam heeft dan minder calorieën nodig wat betekent dat je nog minder kunt eten.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *