Ondergewicht

Ondergewicht betekent dat iemand te weinig weegt. Het gewicht is dan te weinig om gezond te kunnen functioneren. Het gewicht wordt vergeleken bij de lengte van de persoon. Deze vergelijking wordt gedaan door middel van de Body Mass Index, afgekort BMI. Bij de BMI berekening wordt de lengte van de persoon vergeleken met het gewicht. Een uitkomst lager dan 18,5 betekent dat er sprake is van ondergewicht. In het geval van ondergewicht is het zaak om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan de persoon vervolgens verwijzen naar een gewichtsconsulent of diëtist.

Mensen met ondergewicht kunnen een tekort hebben aan belangrijke voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om gezond te eten en meer. Het lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig. Dit zijn met name eiwitten, vitamines en mineralen. Door gezond te eten krijgt het lichaam deze voedingsstoffen binnen.

Oorzaken ondergewicht

Het komt vaak voor dat ondergewicht het resultaat is van een ziekte. Door de ziekte is er weinig eetlust waardoor er te weinig gegeten wordt. In het ziekenhuis en bejaardeninstellingen komt ondergewicht vaak voor. Bejaarden hebben over het algemeen minder eetlust door de hogere leeftijd. De leeftijd speelt in dit geval een grote rol. Ondergewicht komt ook voor bij gezonde mensen die niet de tijd nemen om goed en gezond te eten. Deze personen slaan bijvoorbeeld het ontbijt over en vervangen meerdere maaltijden per dag voor koffie. Een andere oorzaak voor ondergewicht zijn psychische problemen zoals depressiviteit. De zin om eten te kopen en te bereiden is vaak niet aanwezig bij deze personen of er is geen honger.

Gevolgen ondergewicht

Het gevolg van een te laag gewicht is problemen met de gezondheid. Doordat er meestal te weinig gegeten wordt om het lichaam goed te laten functioneren is er vaak sprake van vermoeidheid, lusteloosheid en energiegebrek. De conditie gaat meestal ook snel achteruit. Bij ondergewicht is er ook meer risico op botontkalking. Het risico op botbreuken neemt dan toe.

Algemeen advies

Het advies voor mensen met ondergewicht is aankomen. Dit betekent niet dat er allerlei ongezonde producten gegeten kunnen worden. Het is nog steeds belangrijk om gezond te eten zodat het lichaam de voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft. Dit zijn met name eiwitten, vitamines en mineralen. Om aan te komen in gewicht is het nodig om meer te eten. Dit kan door grotere maaltijden te eten maar ook door vaker te eten. Het is ook mogelijk om meer snacks tussen de maaltijden te eten. Neem contact op met de huisarts om een plan van aanpak te bespreken.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *