Lichaamsbeweging

Veel mensen zien lichaamsbeweging als iets wat niet leuk is maar als een verplichting. Voor iemand die nooit sport kan het begin maken erg zwaar zijn. De eerste kilometers joggen zijn loodzwaar. Daarna wordt het snel beter maar het duurt lang voordat je eraan gewend bent. Jammer genoeg geven veel mensen het al eerder op. Wat veel mensen niet doorhebben is dat lichaamsbeweging om af te vallen niet intensief hoeft te zijn. Vooral in het begin is elke vorm van lichaamsbeweging voldoende.

Wat valt onder lichaamsbeweging?

Het is pas echt lichaamsbeweging als je begint te zweten en je hart sneller voelt kloppen. Vaak gaat dit gepaard met een verhoging van de lichaamstemperatuur. Dit zijn tekenen dat er calorieën verbrand worden voor energie. In Nederland wordt aanbevolen om minimaal 5 keer per week een half uur aan lichaamsbeweging te doen op een matige intensiteit. Dit is bijvoorbeeld wandelen en schoonmaken maar ook andere activiteiten waarbij de hartslag verhoogd wordt. Men kan er ook voor kiezen om meer intensievere vormen van lichaamsbeweging te doen zoals hardlopen en fietsen. Deze vormen van lichaamsbeweging zijn maar 2 tot 3 keer per week nodig. Krachttraining wordt ook aangeraden voor volwassen. Er zijn aanzienlijke gezondheidsvoordelen te bereiken als er minimaal twee keer per week aan krachttraining wordt gedaan.

Lichte lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is te doen op veel verschillende manier. Elke manier van bewegen waardoor je hart sneller gaat kloppen kan gezien worden als lichaamsbeweging. De lichte manieren van lichaamsbeweging maken misschien niet een groot verschil maar je verbruikt er wel calorieën mee die je normaal gesproken niet zou verbruiken. De lichte manier van lichaamsbeweging kunnen door iedereen worden gedaan. Deze kunnen ook door iedereen ingepast worden in het leefpatroon. Dit zijn oefeningen waar je niet veel tijd voor kwijt bent terwijl je er veel voordeel mee behaald.

60 minuten van deze lichte lichaamsbeweging verbruikt het volgende aantal calorieën:

 • Rustig fietsen 350 kcal
 • Wandelen met de hond 300 kcal
 • Gras maaien 450 kcal
 • Rustig touwtje springen 650 kcal

Gemiddelde lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging dat zwaarder is dan de lichte oefeningen noemen we gemiddelde lichaamsbeweging. De oefeningen zijn nog niet intensief maar laten het hart wel sneller kloppen dan bij de lichte lichaamsbeweging. De gemiddelde lichaamsbeweging wordt vaker over langere afstanden gedaan en minder om en rond het huis. Groepssporten zoals basketbal en voetbal vallen onder de gemiddelde lichaamsbeweging.

Eén of twee keer per week een sport uitoefenen valt doorgaans onder gemiddelde lichaamsbeweging. Als je actief bezig bent dan wordt het al snel tot de gemiddelde lichaamsbeweging gerekend. Dit kan bijvoorbeeld een rondje snelwandelen zijn of het verbouwen van de tuin. Als je hart er snel door gaat kloppen is er sprake van gemiddelde lichaamsbeweging.

60 minuten van deze gemiddelde lichaamsbeweging verbruikt het volgende aantal calorieën:

 • Fietsen 16+ km/u 650 kcal
 • Golfen 450 kcal
 • Aerobics 500 kcal
 • Zwemmen 500 kcal
 • Rolschaatsen 600 kcal
 • Joggen 650 kcal
 • Vlotjes touwtje springen 650 kcal
 • Hardlopen 800 kcal
 • Roeien 800 kcal

Zware lichaamsbeweging

De zware manieren van lichaamsbeweging zijn niet voor iedereen weggelegd. Toch hebben de zware oefeningen veel voordelen tijdens het afvallen. De zware oefeningen zorgen ervoor dat je binnen korte tijd veel calorieën kunt verbranden. Door de zware oefeningen moet het lichaam hard werken. Het hart gaat sneller kloppen en calorieën worden op een hoog tempo verbrand. De zware manieren van lichaamsbeweging gaan meestal gepaard met zweten. Het kunnen dezelfde oefeningen zijn als de gemiddelde lichaamsbeweging maar dan op een hogere intensiteit.

60 minuten van deze zware lichaamsbeweging verbruikt het volgende aantal calorieën:

 • Snel fietsen 22+ km/u 1000 kcal
 • Squash 1000 kcal
 • Snel hardlopen 1300 kcal
 • Hardlopen en sprinten 1500

Gezond eten is maar een deel van afvallen. Lichaamsbeweging maakt het verschil. De fysieke activiteiten zorgen ervoor dat je je doel kunt bereiken. Door te bewegen zet je het lichaam aan het werk. Het lichaam heeft meer calorieën nodig om aan energie te komen voor de beweging. Hierdoor wordt de dagelijkse caloriebehoefte verhoogd. Lichaamsbeweging zorgt er ook voor dat de spieren beschadigd raken en er nieuwe spiermassa bijkomt. Hier zijn meer calorieën voor nodig om de spiermassa te onderhouden. Zo wordt het aantal calorieën dat nodig is in rust ook verhoogd.

Lichaamsbeweging hoeft niet duur of moeilijk te zijn

Je hoeft niet naar een dure sportschool en dure toestellen aan te schaffen om aan lichaamsbeweging te doen. Veel dagelijkse activiteiten kunnen lichaamsbeweging zijn als je het tempo iets verhoogd. Dit kan bijvoorbeeld het schoonmaken van het huis zijn. Je verbruikt veel calorieën als je op een hoog tempo het gehele huis dweilt en stofzuigt. Als je van je werk naar huis fietst in plaats van de auto te pakken kun je veel extra calorieën verbruiken. Hetzelfde geldt voor boodschappen doen en tuinieren. Al dit soort typen lichaamsbeweging dragen bij aan het verbruiken van calorieën.

Het verschil tussen aerobe en anaerobe sporten

Er zijn twee typen lichaamsbeweging: aerobe en anaerobe lichaamsbeweging. Aerobe lichaamsbeweging betekent dat er gebruik wordt gemaakt van zuurstof. Het wordt gekenmerkt door het feit dat vetten worden verbrand voor energie. Anaerobe lichaamsbeweging houdt in dat er geen gebruik wordt gemaakt van zuurstof. Tijdens deze lichaamsbeweging wordt er voornamelijk gebruik van glucose. Om ervoor te zorgen dat er op een aerobe niveau wordt gesport is het belangrijk dat de ademhaling goed diep is. Adem in door je neus en adem vervolgens uit via de mond. Als je op een aerobe intensiteit sport dan moet je in staat zijn om nog te kunnen praten.

Lichte lichaamsbeweging stimuleert de cellen om zich te herstellen en het verwijdert het melkzuur uit het lichaam. Lichaamsbeweging heeft veel voordelen voor het hart. Het wordt er sterker door en groter. Door diep adem te halen worden de longen sterker en groter. De bloedcirculatie verbeterd en het bloed wordt sneller door het lichaam gepompt. Andere ziektes en aandoeningen zoals beroertes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en bepaalde soorten kanker worden voorkomen door lichaamsbeweging en sporten.

Welke vorm van lichaamsbeweging om te beginnen?

In het begin kun je kiezen voor de makkelijke vormen van lichaamsbeweging. Dit is bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Iemand die nog nooit gesport heeft kan met deze simpele vormen uit de voeten. Deze vormen van lichaamsbeweging verbruiken weliswaar niet zoveel calorieën als hardlopen of spinnen. Het gaat erom dat er wordt begonnen met lichaamsbeweging. Het lichaam kan op deze manier wennen aan de activiteiten waardoor ook blessures worden voorkomen.

Waarom is lichaamsbeweging goed?

Lichaamsbeweging heeft meerdere voordelen voor het lichaam. Door aan lichaamsbeweging te doen verbruik je meer calorieën. Als je meer calorieën verbruikt val je sneller af. Deze calorieën worden zonder de lichaamsbeweging niet verbruikt. Lichaamsbeweging versneld het afvallen. Je verbruikt niet alleen tijdens de lichaamsbeweging meer calorieën maar ook erna. Dit is bekend als het afterburn effect. Het lichaam verbruikt in rust dan ook meer calorieën om te herstellen. Lichaamsbeweging heeft ook voordelen voor het lichaam zelf. De spiermassa wordt vermeerderd en stress wordt erdoor bestreden. Door aan lichaamsbeweging te doen wordt het hart ook sterker. Zo heeft lichaamsbeweging veel positieve invloeden op het lichaam. Je lichaam wordt sterker en vitaler. Lichaamsbeweging kan er ook voor zorgen dat je een langer leven kunt leiden.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *