“Ik heb vandaag een balansdag” – een uitspraak die je misschien wel eens gehoord hebt. De term “balansdag” is bedacht door het Voedingscentrum. Het is een dag dat volgt op een dag waarop je te veel gegeten of gedronken hebt. Op de balansdag eet je minder dan je normaal doet. Dit doe je omdat je de vorige dag al genoeg gegeten hebt en je het gemiddelde van beide dagen samen in balans brengt. Door de dag erna minder te eten maak je het teveel eten van de dag ervoor een beetje goed. Door de balansdag voorkom je dat je aankomt in gewicht.
Een voorbeeld van een balansdag
De zware werkweek is voorbij en je rijdt naar huis om het weekend te laten beginnen. Eenmaal thuisgekomen besef je dat je vrouw niets gemaakt heeft voor het avondeten. Je belt naar een shoarmaboer voor twee grote porties shoarma met aardappelschijfjes. Eenmaal bezorgd eet je het snel op en drink je nog een paar wijntjes met de vrouw. Op een dag als deze krijg je meer calorieën binnen dan je verbruikt.
De volgende dag: Balansdag
De volgende dag wordt je wakker en weet je dat het tijd is voor een balansdag. Je hebt meerdere keuzes. Je kunt wat meer gaan sporten maar ook minder eten. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Op deze dag probeer je zoveel mogelijk caloriearm eten binnen te krijgen of gezonde voedingsmiddelen. Op deze dag verbruik je meer calorieën dan normaal door het sporten en krijg je minder calorieën binnen omdat je minder hebt gegeten. Het tekort aan calorieën op deze dag maakt het teveel aan calorieën op de vorige dag goed. Dat is het idee van een balansdag.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Laat een reactie achter