Voeding

Het gewicht op een goed punt houden hangt voor een groot deel af van de voeding. Een gebalanceerd eetpatroon is nodig om te voorkomen dat je aankomt en afvalt. Het verminderen van het aantal calorieën is dan net zo belangrijk als het verbruiken van meer calorieën. Minder calorieën eten betekent nog niet direct minder eten. Door voedingsmiddelen met veel calorieën te vervangen door voedingsmiddelen met weinig calorieën kun je nog steeds veel blijven eten. Het helpt ook om minder grote porties te eten maar vaker op een dag. De tijd tussen maaltijden wordt hierdoor kleiner waardoor je minder snel honger hebt.

De principes van een gebalanceerd eetpatroon:

 • Vermijden van producten met veel suiker
 • Niet te veel zout binnenkrijgen
 • Veel fruit en groenten eten
 • Voldoende eiwitrijke producten eten zoals vis, bonen en noten
 • Volkorenproducten eten zoals volkorenbrood
 • Mager vlees zoals kip en kalkoen
 • Vermijden van verzadigde en transvetten
 • Magere zuivelproducten zoals magere kwark

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van een gezond leven. Je voelt je er lekkerder door en je ziet er goed uit. Voor iemand die wil afvallen is gezonde voeding belangrijk. Je eet minder tijdens het afvallen waardoor het belangrijk is dat je nog steeds alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook al je minder eet kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende binnenkrijgt om goed te kunnen functioneren. Afvallen is niet jezelf uithongeren. Dit werkt alleen maar averechts. Afvallen is minder eten maar beter. Als je slechte eetgewoontes hebt dan begin je met het aanpassen van je eetpatroon.

Wat niet eten?

Er zijn producten die je beter kunt vermijden en er zijn producten die juist een positief effect hebben op het afvallen. Producten die je moet vermijden hebben veel vetten en veel calorieën. Dit is bijvoorbeeld taart, snacks en cake. Deze producten bevatten doorgaans veel ongezonde vetten. De producten met ongezonde vetten bevatten veel verzadigde vetten en/of transvetten. Deze hebben een slechte invloed op de gezondheid doordat ze onder andere het slechte cholesterol verhogen.

Producten met suikers moeten ook zoveel mogelijk vermeden worden. De suikers worden na inname direct in de bloedbaan opgenomen. Als de suikers niet direct gebruikt worden slaat het lichaam deze op als vet. Dit is juist wat je probeert te stoppen als je aan het afvallen bent. Suiker en afvallen gaan niet samen. Suiker wordt ook vaak als de veroorzaker van overgewicht gezien. Het is daarom verstandig om de suikerinname sterk te verlagen tijdens het afvallen.

Wat wel eten?

Producten die je meer moet eten tijdens het afvallen zijn groenten. Groenten bevatten veel vezels en weinig calorieën. Hierdoor kun je er veel van eten, ook tijdens het afvallen. Tijdens het afvallen ga je waarschijnlijk minder eten. Doordat groenten weinig calorieën bevatten kun je de honger stillen door veel fruit te eten. De voordelen van groenten zijn groot. Naast groenten is ook fruit een goed voedingsmiddel. Groenten en fruit bevatten beide veel vitamines en mineralen.

Aangezien je minder slechte producten eet tijdens het afvallen blijft er ruimte over voor gezond eten. Onder gezond eten worden voornamelijk de natuurlijke producten gerekend. Dit zijn producten die geen bewerking hebben gehad. Voorbeelden hiervan zijn rijst, noten, groenten, fruit en vlees. Deze producten komen bijna rechtstreeks uit de natuur. Over het algemeen bevatten de gezonde producten veel eiwitten en gezonde vetten.

Volkorenproducten

Het voordeel van volkorenproducten is dat ze veel vezels bevatten. De vezels zorgen voor een goede darmwerking en geven minder snel een hongergevoel. Volkorenproducten bevatten ook veel vitamines en mineralen. De producten zijn gemaakt van de gehele graankorrel. Als je producten eet waar een volkoren versie van is kies dan altijd voor deze versie. Volkorenproducten zijn bijvoorbeeld Brinta, havermout, volkorenbrood, meergranenbrood, muesli, bruine rijst en zilvervliesrijst. Tips voor volkorenproducten:

 • Een kom Brinta of havermout als ontbijt
 • Gebruik alleen volkorenbrood
 • Eet vaker bruine of zilvervliesrijst

Groente en fruit

Groenten en fruit zijn echte natuurlijke producten met veel vitamines, mineralen en vezels. De eigenschappen van groente en fruit passen bij elk gezond eetpatroon. Het wordt aanbevolen om minimaal 200 gram groenten per dag te eten en 2 stuks fruit. Tips voor groente en fruit:

 • Maak geregeld een smoothie van groenten en fruit
 • Probeer elke week ander fruit
 • Eet vaker een salade
 • Gebruik verse bessen in yoghurt of kwark
 • Neem fruit mee naar je werk
 • Het halve bord vullen met groenten bij de avondmaaltijd

Zuivelproducten

Veel zuivelproducten bevatten veel eiwitten, vitamines en calcium. Zuivelproducten als melk, yoghurt en kwark zijn eiwitrijk en dragen bij aan de totale dagelijkse eiwitinname. Tips voor zuivelproducten:

 • Drink een glas melk bij het ontbijt
 • Kies voor magere zuivelproducten
 • Magere kwark bevat veel eiwitten
 • Voeg bessen toe aan de yoghurt of kwark
 • Gebruik kaasblokjes als tussendoortje

Eiwitrijke producten

Vlees is een goede bron van eiwitten en andere nutriënten die het lichaam nodig heeft. De eiwitten is vlees zijn compleet. Dit betekent dat het eiwit alle essentiële aminozuren bevat. Kies voor mager vlees zodat er weinig of geen vet bij zit. Andere eiwitrijke producten zijn eieren, vis maar ook bonen en noten. Tips voor eiwitrijke producten:

 • Eet elke week twee keer vette vis zoals makreel of zalm
 • Kip met rijst en groenten is een volledige maaltijd
 • Bewaar gekookte eieren in de koelkast voor een snelle snack
 • Kies voor een maaltijdsalade met kip in de zomer

Gezonde vetten

Vetten en oliën worden gebruikt bij de bereiding van eten maar ook om het smaak te geven. Er zijn verschillen tussen gezonde en ongezonde vetten. De ongezonde vetten worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2. Probeer de verzadigde en transvetten te vermijden en juist meer onverzadigde vetten te eten. Deze vetten zitten in voedingsmiddelen zoals olijfolie, lijnzaad, noten en in avocado’s. Tips voor eiwitrijke gezonde vetten:

 • Vervang dressing door een beetje olijfolie
 • Vermijd boter en mayonaise
 • Vermijd gebak, chips en snacks
 • Eet vaker een handjevol noten zoals walnoten of amandelen

Gezond eten op een budget

De meeste mensen denken dat gezond eten erg duur is in vergelijking met hoe ze nu eten. Met het budget dat ze hebben denken ze dat gezond eten niet eens mogelijk is. Dat is echter niet zo. Je kunt op verschillende manieren geld besparen, ook als je gezond eet.

Plan je maaltijden van tevoren

Gezond eten is ook mogelijk met een klein budget. Door de maaltijden van tevoren te plannen is het mogelijk om in grotere hoeveelheden het eten te bereiden. Dit voorkomt dat er eten verspild wordt.

Goedkope producten

Als je naar de supermarkt gaat voor de producten die je nodig hebt kijk dan ook naar het huismerk. Deze producten zijn meestal van een vergelijkbare kwaliteit alleen zijn ze stukken goedkoper. Het huismerk is meestal het goedkoopste merk in de schappen. De duurste en populairste producten liggen op ooghoogte. De huismerk en goedkope merken liggen lager in de schappen.

Bevroren vs vers fruit

Het fruit dat ingevroren is of in blik is doorgaans goedkoper dan vers fruit. Het voordeel van ingevroren fruit is dat je kunt ontdooien wat je nodig hebt en de rest bevroren laten. Dit voorkomt verspilling. Als je vers fruit wilt dan is het goedkoper op de markt dan bij een supermarkt.

Aanbiedingen

Er zijn wekelijks aanbiedingen in de supermarkten. Houdt de aanbiedingen in de gaten en let op de producten die lang goed blijven. Sla direct een grotere hoeveelheid in om te besparen op het product. Doordat het lang houdbaar is kun je een voorraad houden van het product.

Producten die de houdbaarheidsdatum hebben bereikt

Er is meestal een plank of stelling waar producten liggen die de houdbaarheidsdatum hebben bereikt of bijna hebben bereikt. Deze producten zijn te koop met veel korting. Als je de producten dezelfde dag nog gaat opeten dan maakt het niets uit. De producten zijn dan nog goed maar zijn wel stukken goedkoper.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *