Wat is een dieet?

Het dieet is alles wat je eet. Dit is het soort eten dat je eet en hoeveel je er van eet. Dit wordt meestal per dag bekeken. Veel mensen gebruiken het woord dieet ook om het eetpatroon aan te geven waar ze mee proberen af te vallen. Dit is vaak te horen als iemand bijvoorbeeld zegt: “Ik ben op dieet”. Er wordt dan eigenlijk het eetpatroon bedoeld. Als je te veel eet en hierdoor te veel calorieën binnenkrijgt dan kom je in gewicht aan. Als je te weinig eet dan val je af.

Hoe afvallen met een dieet?

Bij een dieet wordt normaal gesproken minder calorieën gegeten. Als je deze maar van één groep voedingsmiddelen krijgt dan ontstaat er een tekort aan essentiële nutriënten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Een dieet waarbij het aantal calorieën heel weinig is en je jezelf uithongert is ook niet goed. Deze zijn niet effectief over de lange termijn gezien. De beste manier om het aan te pakken is door langzaam en stapsgewijs het aantal calorieën te verlagen en gezond eten in het dieet toe te voegen.

Dieet

Er zijn tientallen verschillende diëten beschikbaar om uit te kiezen. Op het internet zijn veel websites te vinden die een overzicht hebben met alle diëten. Elk dieet heeft zijn eigen voor en nadelen, bekijk ze hier in de top 20 diëten. Welk dieet het beste bij je past verschilt per persoon. Iedereen is anders en reageert anders op een dieet. Een dieet moet bij je passen. Hoe makkelijker je het volhoudt, hoe langer je het kunt volhouden. Je hebt niets aan een dieet die je maar maximaal een week kunt volhouden waarna je weer teruggaat naar je oude gewoontes. Het beste dieet is speciaal voor jou ontwikkeld. Het houdt rekening met wat je graag eet en wat niet. Hiernaast moet het veel verschillende nutriënten bevatten. Wat je eet en hoeveel je eet heeft een grote invloed op je gewicht. Een gezond dieet helpt je om de gezondheid te verbeteren en de kans op ziektes en aandoeningen te verkleinen. Problemen die voorkomen bij een ongezond dieet zijn hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en meer.

Aanpassingen aan het eetpatroon

De eerste aanpassingen die je moet maken is de voeding die je binnenkrijgt. Afvallen zonder dat je je voedingspatroon aanpast is voor veel mensen niet mogelijk. Het bepaald voor een groot deel het succes dat je hebt met afvallen. Veel mensen kiezen voor een strikt dieet maar dat is niet voor iedereen nodig. Stapsgewijs je eten en drinken aanpassen naar gezondere versies is ook mogelijk. Als je dit combineert met lichaamsbeweging dan heb je een goed begin gemaakt.

Gevarieerd maar minder eten

Een dieet is niet altijd nodig. Veel mensen zien al veranderingen door het bestaande eetpatroon met kleine stapjes aan te passen. Het voordeel hiervan is dat je niet “op dieet” gaat maar je eetpatroon aanpast. De kans is groot dat je je eetpatroon blijvend veranderd doordat je eraan gewend raakt. Hierdoor kun je ook langer op het lichtere gewicht blijven. Het is belangrijk dat je gevarieerd eet maar minder dan je gewend bent. Zo krijg je de nodige voedingsstoffen zoals mineralen en vitamines binnen.

Calorieën bijhouden

Als je wilt afvallen dan moet je minder calorieën eten dan je lichaam nodig heeft. Door het aantal calorieën bij te houden dat je eet krijg je een goed beeld van hoeveel je eet en hoeveel je lichaam verbruikt. Op de etiketten van bijna alle producten staat het aantal calorieën vermeld. Je kunt door de etiketten te lezen een globaal beeld krijgen van hoeveel calorieën op een dag gegeten hebt. Houdt dit bij in een dagboek of agenda en vergelijk het met je gewicht. Zo kun je zien wat voor effect het aantal calorieën heeft op je gewicht.

Welke diëten zijn gezond?

Er zijn veel diëten beschikbaar om uit te kiezen. Dat maakt het moeilijk om een dieet te selecteren. De diëten zijn ook niet allemaal even gezond. De werking is daarnaast ook niet hetzelfde. Het ene dieet kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid terwijl de andere juist een positief effect op de gezondheid heeft. Het is daarom belangrijk dat je de kenmerken van een dieet kent voordat je een keuze maakt voor het dieet.

Met of zonder beweging?

Alhoewel er gesteld wordt dat er bij sommige diëten geen beweging nodig is klopt dit niet helemaal. Je kunt misschien wel afvallen met alleen het dieet maar het is altijd beter om er lichaamsbeweging bij in te betrekken. Bewegen is altijd goed. In combinatie met een goed dieet kan beweging ervoor zorgen dat het afvallen veel beter en sneller gaat. Beweging samen met een dieet is de beste manier om af te vallen.

Gezonde diëten

Een gezond dieet bevat voldoende calorieën. Een dieet waarbij je het aantal calorieën sterk moet verminderen is niet goed voor de gezondheid. Het kan zelfs gevaarlijk zijn. Met een dieet met weinig calorieën kun je weliswaar snel gewicht verliezen maar de keerzijde hiervan is dat het niet gezond is voor je lichaam. Het lichaam kan dan een tekort krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Een dieet met weinig calorieën moet om deze reden vermeden worden.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *