Willekeurig Artikel


 
Bekijk ook
 

Cyclische ketogeen dieet

 

 
Cyclische ketogeen dieet
 

Dieet: ,
 
Beoordeling
8.1
8.1/10


 

Pluspunt


Snel vetverlies

Minpunt


Weinig energie voor sporten 
Volledige Dieet Uitleg
 
 

Het cyclische ketogeen dieet is een vorm van het ketogeen dieet. Het verschilt van het ketogeen dieet doordat er dagen tussen zitten met veel koolhydraten. Het cyclisch ketogeen dieet wordt met name door krachtsporters gebruikt om het maximale uit de training te halen maar toch de voordelen van ketose kunnen benutten. Bij het cyclische ketogeen dieet wordt er weinig koolhydraten gegeten. Het aantal koolhydraten per dag is niet meer dan 50 gram. De overige calorieën zijn afkomstig uit vetten en eiwitten. De meeste calorieën worden uit vetten gehaald. Het lage aantal koolhydraten is vereist om in ketose te blijven.

Beginfase

In de beginfase van het cyclische ketogeen dieet kan het moeilijk zijn om het dieet te blijven volgen. Iedereen is gewend om koolhydraten te eten. Als deze niet meer gegeten worden dan komt er geen glucose meer het lichaam binnen. Het lichaam gaat vervolgens vetten verbranden. Het lichaam verkeert dan in ketose, een andere metabolische staat dan het lichaam gewend is. In deze fase van het ketogeen dieet ervaren veel mensen een afwezig gevoel en vermoeidheid. Deze bijwerkingen verdwijnen echter als het lichaam gewend raakt aan het gebruiken van vetten.

Refeed dagen

Het cyclische ketogeen dieet is op deze meeste dagen hetzelfde als het ketogeen dieet. Het verschil is dat er op bepaalde dagen een refeed wordt gehouden. Dit is een dag of een iets langere periode waarbij veel koolhydraten gegeten worden. Er worden dan weinig en eiwitten vetten gegeten. De refeed dagen zijn ervoor bedoeld om de glycogeen voorraden aan te vullen die leeg zijn. De koolhydraten die gegeten worden komen in de spiercellen terecht en in de lever. Ze worden niet direct als vet opgeslagen.

Op een refeed dag kan meer calorieën gegeten worden dan tijdens een normale dag zonder koolhydraten. Het gewicht stijgt na een refeed dag maar dat komt doordat de voorraden weer gevuld zijn. Het voordeel van een refeed is dat de glycogeen voorraden gevuld zijn. Dit zorgt voor de energie die nodig is tijdens de trainingen. Hierdoor kan er met een hogere intensiteit gesport worden. Bij een normaal ketogeen dieet is er meestal te weinig energie om intensief te sporten. De glycogeen voorraden zijn bij een normaal ketogeen dieet leeg.

Wat is ketose?

Ketose is een metabolische staat van het lichaam waarbij het lichaam vetten gebruikt voor energie in plaats van glucose. Glucose wordt normaal gesproken voor energie. Als er geen koolhydraten gegeten worden dan is er geen glucose in het lichaam aanwezig. Als de glycogeenvoorraden leeg zijn dan worden deze ook niet gevuld. Het gevolg is dat het lichaam vetten gaat verbranden voor energie. Dit wordt ketose genoemd. Het is een natuurlijke staat van het lichaam.

Als het lichaam in ketose verkeert dan worden vetten verbrand voor energie. Tijdens de verbranding van vetten worden ketonen geproduceerd in de lever. Deze ketonen leveren de energie voor het lichaam. De hersenen kunnen vetten niet direct als energie gebruiken maar wel in de vorm van ketonen. Ketonen zijn een bijproduct die ontstaan tijdens de verbranding van vetten. De ketonen aceton, acetoacetaat en β-hydroxybutyraat worden door de lever geproduceerd. Het gaat met name om de ketonen acetoacetaat en β-hydroxybutyraat die als energie gebruikt worden. Aceton wordt niet gebruikt als energie en verlaat het lichaam als afvalstof. Dit gebeurt via de urine maar ook via de adem. Dit is de aparte geur van de adem die men ruikt als iemand in ketose verkeert. De adem heeft dan een fruitige geur.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

0 ReactiesWees de eerste om te reageren!


Geef je reactie


(required)