Wil je graag overstappen naar een veganistisch dieet om gezonder te leven en bij te dragen aan het milieu? Dat is een bewonderenswaardig doel. Maar pas op, want er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die je kunt maken als je vegan wordt. Het is belangrijk om deze valkuilen te vermijden, zodat je jouw doelen kunt behalen en succesvol kunt genieten van een plantaardige levensstijl. We gaan enkele van deze fouten benoemen en je tips geven om ze te voorkomen. Laten we aan de slag gaan en ervoor zorgen dat jij een slimme en succesvolle veganist wordt.
1. Je neemt niet genoeg eiwitten
Eén van de meest voorkomende fouten bij een veganistisch dieet is het niet genoeg binnenkrijgen van eiwitten. Plantaardige eiwitbronnen zijn essentieel voor het opbouwen en herstellen van spieren, maar als je niet oplet, kun je hier een tekort aan krijgen. Zorg ervoor dat je voldoende peulvruchten, tofu, tempeh, noten en zaden eet om aan je eiwitbehoeften te voldoen.
2. Je krijgt niet genoeg vitamine B12 binnen
Als veganist loop je het risico op een vitamine B12-tekort, omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Vitamine B12 is essentieel voor een goede werking van het zenuwstelsel en het aanmaken van rode bloedcellen. Neem daarom een supplement of kies voor verrijkte plantaardige producten, zoals ontbijtgranen of sojadranken, die vitamine B12 bevatten.
3. Je eet te veel bewerkte voeding
Hoewel het misschien makkelijk is om kant-en-klare veganistische maaltijden te kopen, kan het zijn dat je hierdoor te veel bewerkte voeding binnenkrijgt. Deze voedingsmiddelen zijn vaak rijk aan toegevoegde suikers, zout en ongezonde vetten. Probeer in plaats daarvan te kiezen voor onbewerkte, volwaardige voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volle granen en peulvruchten.
4. Je eet te weinig gevarieerd
Als veganist is het belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen om ervoor te zorgen dat je alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je steeds dezelfde voedingsmiddelen eet, kan het zijn dat je essentiële vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen misloopt. Experimenteer met verschillende soorten groenten, fruit, granen en peulvruchten om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-test5. Je negeert je calorie-inname
Gewichtsverlies is een veelvoorkomende reden om voor een veganistisch dieet te kiezen, maar het is belangrijk om je calorie-inname in de gaten te houden. Sommige veganistische voedingsmiddelen, zoals noten en avocado’s, bevatten veel calorieën. Het kan zijn dat je onbewust te veel calorieën binnenkrijgt, wat kan leiden tot een gewichtstoename. Wees bewust van je portiegroottes en zorg ervoor dat je een goed evenwicht vindt tussen voedzame voedingsmiddelen en caloriebeperking, indien gewenst.
6. Je krijgt te weinig omega-3 vetzuren binnen
Als veganist is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt, omdat deze vetzuren een rol spelen bij de hersenfunctie en het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Hoewel vis een belangrijke bron van omega-3 vetzuren is, kun je deze vetzuren ook vinden in plantaardige voedingsmiddelen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten. Zorg ervoor dat je deze voedingsmiddelen regelmatig opneemt in je dieet.
7. Je negeert je vitamine D-inname
Als veganist is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, aangezien deze vitamine voornamelijk door blootstelling aan zonlicht wordt aangemaakt. Omdat veganisten niet veel voedingsmiddelen eten die van nature vitamine D bevatten, zoals vette vis, kan het zijn dat je een tekort ontwikkelt. Overweeg daarom om een vitamine D-supplement te nemen of kies voor verrijkte plantaardige melk of ontbijtgranen.
8. Je negeert je calciuminname
Calcium is belangrijk voor sterke botten en tanden, maar als veganist kan het lastig zijn om voldoende calcium binnen te krijgen. Hoewel zuivel een belangrijke bron van calcium is, zijn er ook andere plantaardige voedingsmiddelen die calcium bevatten, zoals tofu, amandelen, sesamzaad en groene bladgroenten. Zorg ervoor dat je regelmatig deze voedingsmiddelen in je dieet opneemt om voldoende calcium binnen te krijgen.
9. Je neemt niet genoeg ijzer op
IJzer is een essentiële voedingsstof die verantwoordelijk is voor het transporteren van zuurstof door het lichaam. Als veganist loop je het risico om een tekort aan ijzer te ontwikkelen, omdat plantaardige ijzerbronnen minder goed door het lichaam worden opgenomen dan dierlijke ijzerbronnen. Zorg ervoor dat je ijzerrijke voedingsmiddelen zoals peulvruchten, volle granen, noten en zaden combineert met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, om de ijzeropname te verbeteren.
10. Je neemt niet genoeg zink op
Zink is een mineraal dat essentieel is voor een gezond immuunsysteem en een goede spijsvertering. Als veganist kan het lastig zijn om voldoende zink binnen te krijgen, omdat dierlijke producten een belangrijke bron van zink zijn. Zorg ervoor dat je zinkrijke voedingsmiddelen zoals bonen, volle granen, noten en zaden opneemt in je dieet om aan je zinkbehoeften te voldoen.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel