Het Glycemische Index Dieet is gebaseerd op de glycemische index. Dit is een index waarin producten met koolhydraten opgenomen zijn. Er wordt met de glycemische index aangetoond hoe snel een product het bloedsuikergehalte laat stijgen. Het is ontwikkeld om mensen met diabetes te helpen bij het kiezen van voedingsmiddelen zodat ze makkelijker het bloedsuikergehalte onder controle kunnen houden. Tegenwoordig wordt de glycemische index ook voor verschillende diëten gebruikt. Een waarde op de glycemische index ligt tussen de 0 en 100. Glucose wordt als referentiepunt gebruik om andere producten te beoordelen. Glucose heeft een waarde van 100. Andere producten worden op de glycemische index met glucose vergeleken waarna ze een eigen waarde hebben gekregen.
Bloedsuikergehalte
Voedingsmiddelen met een hoge GI waarde zorgen voor een piek in het bloedsuikergehalte. Om het bloedsuikergehalte omlaag te krijgen produceert de alvleesklier het hormoon insuline. Dit hormoon heeft niet alleen invloed op het bloedsuikergehalte maar ook op het opslaan van vet. Door ervoor te zorgen dat het bloedsuikergehalte niet te hoog komt is er ook niet zoveel insuline nodig. Om deze reden wordt er gebruikt gemaakt van de glycemische index. Door alleen maar voedingsmiddelen met een lage GI waarde binnen te krijgen neemt de insuline af en is het makkelijker om af te vallen. Dit is ook het advies bij het glycemische index dieet: geen voedingsmiddelen met een hoge GI meer maar alleen met een lage GI. Het glycemische dieet zorgt ervoor dat je geen honger krijgt maar dat je toch afvalt.
Voedingsmiddelen met een lage GI:
- Groenten
- Ontbijtgranen
- Bruine rijst
- Bruine pasta
- Volkorenbrood
- Kool
- Paddenstoelen
- Tomaten
- Appels
- Linzen
- Erwten
- Bonen
- Sinaasappels
- Peren
- Pruimen
- Kersen
- Uien
- Cashewnoten
- Pinda’s
- Druiven
- Melk
Voor- en nadelen
Het glycemische dieet bevordert het eten van de gezonde en complexe koolhydraten. Deze hebben betere eigenschappen dan de producten met een hoge GI waarde. Het is ook niet nodig om minder te gaan eten. Doordat er alleen andere producten gegeten wordt kun je nog altijd evenveel eten als je gewend bent. Bij het glycemische index dieet worden veel minder suikers gegeten. Dit is een groot voordeel aangezien suiker als één van de belangrijkste veroorzakers van overgewicht wordt gezien. Een dieet met alleen voedingsmiddelen met een lage GI waarde heeft daarnaast een positief effect op het cholesterol en het verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes.
Het nadeel is dat de glycemische index alleen rekening houdt met de invloed op het bloedsuikergehalte als het product alleen gegeten wordt. Dit betekent dat de waarde van een maaltijd met verschillende producten sterk kan afwijken. Volgens experts moet daarom de GI waarde van een gehele maaltijd bekend zijn. Hoeveel invloed een voedingsmiddelen met koolhydraten heeft verschilt per persoon en per dag. Het is nooit hetzelfde. Dit maakt het moeilijk om een algehele beoordeling te geven voor het dieet en de effecten ervan.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel