Het kruidenspel kan een gerecht maken of breken, en precies weten wanneer je kleur en smaak toevoegt, is veelbetekenend voor het kokkerellen. Kruiden zijn er in alle soorten en maten, van vers tot gedroogd, en het juiste moment om ze te gebruiken hangt af van hoe en wat je precies aan het voorbereiden bent. Toch zijn er een aantal universele kookregels die veel twijfels zullen doen wegnemen. Hier zijn 5 dingen die je in ieder geval moet weten.
1. Gedroogde kruiden? Liefst vroeg in de pan
Ben je aan het spelen met gedroogde kruiden zoals oregano, tijm of rozemarijn? Dan wordt het vrijwel altijd aanbevolen om deze zo vroeg mogelijk in het kookproces toe te voegen. Deze kruiden hebben namelijk tijd nodig om hun smaken vrij te geven, dus wil je ze idealiter bij het sauteren van je groenten of tijdens het stoven erbij doen. Zo zullen de volle aroma’s zich kunnen ontwikkelen terwijl ze worden opgewarmd. Bovendien vermijd je een scherpe of bittere smaak aan het eind!
2. Verse kruiden: laat of helemaal op het einde
Met verse kruiden (denk aan basilicum, peterselie of koriander) ligt het net even anders. Dergelijke kruiden hebben namelijk een delicate smaak die snel vervliegt, dus is het slim om deze pas helemaal aan het eind van je kookproces toe te voegen, net voordat je het gerecht serveert. Zo zal hun frisse smaak en geur behouden blijven. Denk aan pasta’s, curry’s of soepen: een schep verse kruiden maakt het gerecht direct levendiger!
3. Kruiden mengen: ken de balans
Sommige kruiden werken perfect samen, terwijl andere elkaar juist meer overheersen. Weet welke kruiden goed met elkaar combineren. Tijm en rozemarijn werken bijvoorbeeld fantastisch samen in stoofschotels, terwijl basilicum en oregano een klassieke match zijn in Italiaanse gerechten.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-testWelke kruiden gaan minder goed met elkaar? Neem sterke gedroogde kruiden zoals tijm en laurierblad die elkaar te veel kunnen versterken, wat een gerecht bitter kan maken. Peterselie en koriander zijn weer zo verschillend in smaakprofiel dat ze vaak botsen in frisse gerechten.
Zeker zijn van je zaak? Probeer dan de heerlijke recepten van de Kruidenbaron uit, om stapsgewijs een fantastische maaltijd in elkaar te zetten!
4. Blancheer je kruiden voor koude gerechten
Voor koude gerechten, zoals salades, kun je kruiden het beste eerst even kort blancheren (dit doe je door ze in heet water te dompelen en snel af te spoelen in ijswater). Zo haal je de scherpe smaak van rauwe kruiden weg en zorg je voor een zachtere, subtielere smaak in bijvoorbeeld een kruidenpesto of salade.
5. Zet een sterke basis neer met kruidenoliën
Maak je eigen kruidenolie door bijvoorbeeld olijfolie zachtjes te verwarmen met tijm, knoflook en rozemarijn. Gebruik deze olie als basis voor marinades of besprenkel je groenten ermee voordat je ze in de oven stopt. Zo geef je je gerecht vanaf het begin al een rijke smaak, en hoef je later alleen nog maar de finishing touch toe te voegen.
Op zoek naar een wereldwijde, rijke collectie aan kruiden en sauzen? Kruiden en andere handige toebehoren bestellen doe je eenvoudig online bij De Kruidenbaron!
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel