Wat zijn ketonen?: in Afvallen
 
 

Wat zijn ketonen?


Ketonen worden voornamelijk geproduceerd in de lever. De productie ontstaat nadat er niet voldoende glucose in het bloed is. De ketonen worden aangemaakt als het bloedsuikergehalte laag is en de glycogeenvoorraden leeg zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ketose. Ketose is een proces waarbij ketonen worden geproduceerd als het gevolg van het afbreken van vetten. Het lichaam gebruikt dan geen glucose meer voor energie maar alleen maar vetten. De aanmaak van ketonen kan ook ontstaan als het bloedsuikergehalte hoog is maar de glucose niet opgeslagen kan worden als glycogeen. De ketonen worden dan aangemaakt om energie te maken van de vetten.

Soorten ketonen

De drie ketonen zijn:

  • Acetoacetaat
  • Aceton
  • β-hydroxybutyraat

Ketonen worden in mindere mate in het lichaam van elke persoon geproduceerd. Dit gebeurt op de momenten dat er geen koolhydraten voorradig zijn in het lichaam. Tijdens de slaap of voor het ontbijt zijn er bijvoorbeeld geen voorraden koolhydraten in het lichaam. Als er echter veel meer ketonen dan normaal worden geproduceerd dan wordt er gesproken over ketose. Deze staat van het lichaam wordt door personen nagestreefd voor de voordelen die het biedt voor de gezondheid.

Acetoacetaat en β-hydroxybutyraat zijn zuur. Als er teveel van deze ketonen aanwezig zijn dan daalt de PH waarde van het bloed. De zuurwaarde van het bloed stijgt dan wat resulteert in ketoacidose. Ketoacidose komt voor bij niet behandelde diabetes type 1.

Wat zijn ketonen?

Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel