Wil je graag afvallen en ben je op zoek naar een dieet dat niet te strikt is maar wel resultaat oplevert? Dan is het CICO-dieet wellicht iets voor jou. Bij dit dieet draait alles om de juiste balans tussen calorieën in en calorieën uit. Maar wat mag je eigenlijk wel en niet eten tijdens het CICO-dieet? Goed nieuws: je hoeft geen voedselgroepen te vermijden of speciale producten aan te schaffen. Je kunt in principe alles eten, zolang je maar binnen je dagelijkse caloriebudget blijft. Ja, je mag genieten van een bakje chips of een stukje chocola, zolang je maar weet hoeveel calorieën erin zitten en dit meerekent in je totale inname. Het CICO-dieet geeft je de vrijheid om te genieten van je favoriete voedingsmiddelen, zolang je maar bewust bent van je calorie-inname. Klinkt dat niet als een dieet waar je wel mee kunt leven? Lees snel verder om te ontdekken hoe je het CICO-dieet succesvol kunt volgen.
Voedingsmiddelen die niet genuttigd mogen worden tijdens het CICO-dieet
Als je het CICO-dieet volgt, zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Deze voedingsmiddelen kunnen je gewichtsverliesdoelen in de weg staan en kunnen ervoor zorgen dat je meer calorieën consumeert dan je verbruikt. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze voedingsmiddelen en ze beperkt of helemaal niet te eten tijdens je CICO-dieet.
Koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie, maar als je ze in overmaat consumeert, kunnen ze je gewichtsverliesproces vertragen. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals wit brood, pasta, rijst, aardappelen en suikerhoudende snacks en dranken, kunnen leiden tot een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel en vervolgens tot een energiedip. Dit kan leiden tot meer trek en cravings naar ongezonde voeding.
- Vermijd wit brood en kies in plaats daarvan voor volkoren brood.
- Vervang pasta en rijst door volkoren varianten, zoals volkoren pasta of zilvervliesrijst.
- Beperk je consumptie van aardappelen en kies voor groenten als alternatief, zoals bloemkool of courgette.
- Beperk je inname van suikerhoudende snacks en dranken, zoals frisdrank, snoep en gebak.
Vetrijke voedingsmiddelen
Hoewel vetten belangrijk zijn voor je lichaam, kunnen ze ook veel calorieën bevatten. Het is belangrijk om de inname van vetrijke voedingsmiddelen te beperken tijdens het CICO-dieet, vooral als je op zoek bent naar gewichtsverlies. Vetrijke voedingsmiddelen, zoals boter, margarine, gefrituurd voedsel, volle zuivelproducten en vette vleessoorten, kunnen je calorie-inname snel doen stijgen zonder dat je een verzadigd gevoel krijgt.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-testGezonde alternatieven voor vetrijke voedingsmiddelen
Er zijn veel gezondere alternatieven beschikbaar voor vetrijke voedingsmiddelen. Dit zijn enkele suggesties:
- Gebruik olijfolie of avocado-olie in plaats van boter of margarine.
- Probeer voedsel te bakken, grillen of stomen in plaats van te frituren.
- Kies voor magere zuivelproducten, zoals magere melk of magere yoghurt.
- Kies voor magere vleessoorten, zoals kip of kalkoen, in plaats van vette vleessoorten.
Door deze gezondere alternatieven te gebruiken, kun je je inname van vetten verminderen en tegelijkertijd je gewichtsverliesdoelen beter ondersteunen.
Voedingsmiddelen die wel genuttigd mogen worden tijdens het CICO-dieet
Als je het CICO-dieet volgt, zijn er een aantal voedingsmiddelen die je zonder schuldgevoel kunt eten. Deze voedingsmiddelen zijn gezond, voedzaam en bevorderen je gewichtsverlies. Dit is een overzicht van de voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je CICO-dieet.
Magere eiwitten
Eiwitten zijn essentieel voor spierherstel en de opbouw van spiermassa. Bovendien zorgen eiwitten voor een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel trek krijgt in ongezonde snacks. Kies voor magere eiwitbronnen, zoals kipfilet, mager rundvlees, vis, tofu, magere yoghurt en magere kwark.
- Kipfilet
- Mager rundvlees
- Vis
- Tofu
- Magere yoghurt
- Magere kwark
Verse groenten
Groenten zijn rijk aan vezels, vitaminen en mineralen en bevatten weinig calorieën. Ze vullen je maag en zorgen voor een vol gevoel, waardoor je minder behoefte hebt aan ongezonde snacks. Kies voor een variatie aan groenten, zoals broccoli, spinazie, paprika, courgette, wortelen en komkommer.
- Broccoli
- Spinazie
- Paprika
- Courgette
- Wortelen
- Komkommer
Volle granen
Volle granen zijn rijk aan vezels en geven je energie voor langere tijd. Ze helpen ook bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel, waardoor je minder snel zin hebt in suikerrijke snacks. Kies voor volkorenproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, quinoa, havermout en zilvervliesrijst.
- Volkorenbrood
- Volkorenpasta
- Quinoa
- Havermout
- Zilvervliesrijst
Gezonde vetten
Gezonde vetten zijn belangrijk voor de opname van vitaminen en mineralen en dragen bij aan een gezond lichaam. Kies voor onverzadigde vetten, zoals olijfolie, avocado, noten, zaden en vette vis. Beperk de inname van verzadigde vetten, zoals boter en harde margarine.
- Olijfolie
- Avocado
- Noten
- Zaden
- Vette vis
Verse vruchten
Verse vruchten zijn een gezonde bron van natuurlijke suikers en bevatten antioxidanten, vezels en vitamines. Kies voor een variatie aan fruit, zoals appels, bessen, sinaasappels, peren en bananen. Beperk de inname van vruchtensappen, omdat deze vaak veel toegevoegde suikers bevatten.
- Appels
- Bessen
- Sinaasappels
- Peren
- Bananen
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel