Lang geleden wilden wetenschappers weten wat de zuurgraad van een stof was. Omdat nog niet bekend was hoe ze dit moest doen, ontwikkelden ze het pH-concept. Waarschijnlijk dacht je na het lezen van de titel dat er iets mis was gegaan met de hoofdletters, maar dat is dus niet het geval. De pH wordt geschreven met de “p” in kleine letters en gezamenlijk staan de twee letters voor ‘potential of hydrogen’.
Wat is pH?
Het concept van ‘pH’ werd voor het eerst beschreven door de Deense biochemicus Søren Peter Lauritz Sørensen in 1909. Hij introduceerde het begrip als maat voor de zuurgraad. En met zijn pH-schaal was hij de eerste die de zuurgraad op een eenduidige manier kon weergeven. Aangezien ‘H’ de afkorting is voor hydrogen (waterstof) en met de schaal het potentieel aangetoond kon worden, werd het samen ‘pH’ genoemd.
Wat doet de pH-schaal?
De pH werkt een schaal die helpt om te meten of de ene stof zuurder is dan de andere en vice versa. Normaal gesproken varieert de pH-schaal van 0 tot 14 – zoals we vaak zien bij de teststrips. Een pH van 7 is neutraal, een pH lager dan 7 is zuur en een pH hoger dan 7 is basisch. Dit is een overzicht met producten en de pH-waarde ervan:
- pH 14: natronloog (1 mol/liter)
- pH 13: natronloog (0,1 mol/liter)
- pH 12: ovenreiniger
- pH 11,5: huishoudammonia (verdunde ammonia)
- pH 10,5: zeepsop
- pH 9,5: bleekwater
- pH 8,5: zeewater
- pH 7,5: eieren
- pH 7,4: menselijk bloed
- pH 7: zuiver, gedestilleerd water (neutraal)
- pH 6,7: melk
- pH 6,5: speeksel
- pH 6: natuurlijke regen, urine
- pH 5,5: huid
- pH 5: licht zure regen
- pH 4,5: tomaten, druiven
- pH 4: zure regen, tomatensap, bier
- pH 3: consumptieazijn, wijn, zuurkool
- pH 2,8: cola
- pH 2: maagzuur, citroensap
- pH 1: zoutzuur, zwavelzuur
- pH 0: zoutzuur (1 mol/liter), zwavelzuur
De pH-waarde en het lichaam
Zoals je kunt zien in de lijst met producten, heeft zuiver water een neutrale pH-waarde. Als het met iets wordt gemengd, dan verandert de pH-waarde dus ook. Ook voedingsmiddelen zoals tomatensap, bier en eieren zijn terug te vinden in de lijst. En deze wijken ook af van een neutrale pH-waarde. Dit betekent dat sommige stoffen bijvoorbeeld invloed hebben op de pH-waarde van het maagzuur, dat op een waarde van 1,40 zit.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-testAls de maag meer zuur aanmaakt, en als dit vaak gebeurt, dan kan het zuur de maag beschadigen. Het kan dan ook gebeuren dat het teveel aan zuur in de maag ontsnapt en het bekende, onaangename gevoel veroorzaakt dat bekendstaat als brandend maagzuur.
Een lage pH-waarde van het speeksel in je mond kan schade aanrichten aan de tanden. Als de pH-waarde lager is dan 5,5 kan het glazuur verloren gaan en raakt het gebit sneller beschadigd wanneer je iets eet of drinkt dat suiker bevat. De pH-balans (van speeksel varieert normaal gesproken tussen 6,2 en 7,4. Heb je het idee dat de zuurgraad in je lichaam niet in orde is? Dan kan het dus helpen om de pH-waarde te meten.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel