Afslanken met Dieetcheck.nl
  • Home
  • Wat is een dieet?
    • Wat is een calorie?
    • Wat is het metabolisme?
    • Wat is de energiebalans?
    • Wat is het jojo-effect?
    • Wat is een balansdag?
    • Wat is de glycemische index?
  • Sporten
    • Lichaamsbeweging
    • Hardlopen
    • Fietsen
    • Zwemmen
    • Wandelen
    • Dansen
    • Nordic walking
    • Bootcamp
    • CrossFit
  • Gewicht
    • Overgewicht
    • Ondergewicht
  • Voeding
    • Koolhydraten
      • Langzame suikers
      • Snelle suikers
    • Eiwitten
    • Vetten
      • Cholesterol
    • Groenten
    • Fruit
    • Noten en zaden
    • Vlees en vis
    • Vezels
    • Suiker
  • Diëtenlijst
No Result
View All Result
  • Home
  • Wat is een dieet?
    • Wat is een calorie?
    • Wat is het metabolisme?
    • Wat is de energiebalans?
    • Wat is het jojo-effect?
    • Wat is een balansdag?
    • Wat is de glycemische index?
  • Sporten
    • Lichaamsbeweging
    • Hardlopen
    • Fietsen
    • Zwemmen
    • Wandelen
    • Dansen
    • Nordic walking
    • Bootcamp
    • CrossFit
  • Gewicht
    • Overgewicht
    • Ondergewicht
  • Voeding
    • Koolhydraten
      • Langzame suikers
      • Snelle suikers
    • Eiwitten
    • Vetten
      • Cholesterol
    • Groenten
    • Fruit
    • Noten en zaden
    • Vlees en vis
    • Vezels
    • Suiker
  • Diëtenlijst
No Result
View All Result
Afslanken met Dieetcheck.nl
No Result
View All Result

Wat is pH en wat betekent het voor je lichaam?

in Gezondheid
Leestijd: 2 minuten lezen
0
chemie

Lang geleden wilden wetenschappers weten wat de zuurgraad van een stof was. Omdat nog niet bekend was hoe ze dit moest doen, ontwikkelden ze het pH-concept. Waarschijnlijk dacht je na het lezen van de titel dat er iets mis was gegaan met de hoofdletters, maar dat is dus niet het geval. De pH wordt geschreven met de “p” in kleine letters en gezamenlijk staan de twee letters voor ‘potential of hydrogen’.

Wat is pH?

Het concept van ‘pH’ werd voor het eerst beschreven door de Deense biochemicus Søren Peter Lauritz Sørensen in 1909. Hij introduceerde het begrip als maat voor de zuurgraad. En met zijn pH-schaal was hij de eerste die de zuurgraad op een eenduidige manier kon weergeven. Aangezien ‘H’ de afkorting is voor hydrogen (waterstof) en met de schaal het potentieel aangetoond kon worden, werd het samen ‘pH’ genoemd.

Wat doet de pH-schaal?

De pH werkt een schaal die helpt om te meten of de ene stof zuurder is dan de andere en vice versa. Normaal gesproken varieert de pH-schaal van 0 tot 14 – zoals we vaak zien bij de teststrips. Een pH van 7 is neutraal, een pH lager dan 7 is zuur en een pH hoger dan 7 is basisch. Dit is een overzicht met producten en de pH-waarde ervan:

  • pH 14: natronloog (1 mol/liter)
  • pH 13: natronloog (0,1 mol/liter)
  • pH 12: ovenreiniger
  • pH 11,5: huishoudammonia (verdunde ammonia)
  • pH 10,5: zeepsop
  • pH 9,5: bleekwater
  • pH 8,5: zeewater
  • pH 7,5: eieren
  • pH 7,4: menselijk bloed
  • pH 7: zuiver, gedestilleerd water (neutraal)
  • pH 6,7: melk
  • pH 6,5: speeksel
  • pH 6: natuurlijke regen, urine
  • pH 5,5: huid
  • pH 5: licht zure regen
  • pH 4,5: tomaten, druiven
  • pH 4: zure regen, tomatensap, bier
  • pH 3: consumptieazijn, wijn, zuurkool
  • pH 2,8: cola
  • pH 2: maagzuur, citroensap
  • pH 1: zoutzuur, zwavelzuur
  • pH 0: zoutzuur (1 mol/liter), zwavelzuur

De pH-waarde en het lichaam

Zoals je kunt zien in de lijst met producten, heeft zuiver water een neutrale pH-waarde. Als het met iets wordt gemengd, dan verandert de pH-waarde dus ook. Ook voedingsmiddelen zoals tomatensap, bier en eieren zijn terug te vinden in de lijst. En deze wijken ook af van een neutrale pH-waarde. Dit betekent dat sommige stoffen bijvoorbeeld invloed hebben op de pH-waarde van het maagzuur, dat op een waarde van 1,40 zit.

Als de maag meer zuur aanmaakt, en als dit vaak gebeurt, dan kan het zuur de maag beschadigen. Het kan dan ook gebeuren dat het teveel aan zuur in de maag ontsnapt en het bekende, onaangename gevoel veroorzaakt dat bekend staat als brandend maagzuur.

Een lage pH-waarde van het speeksel in je mond kan schade aanrichten aan de tanden. Als de pH-waarde lager is dan 5,5 kan het glazuur verloren gaan en raakt het gebit sneller beschadigd wanneer je iets eet of drinkt dat suiker bevat. De pH-balans (van speeksel varieert normaal gesproken tussen 6,2 en 7,4. Heb je het idee dat de zuurgraad in je lichaam niet in orde is? Dan kan het dus helpen om de pH-waarde te meten.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Vorig bericht

4 redenen om online boodschappen te doen voor je dieet

Volgend bericht

Hardloopuitrusting: een lijst met benodigdheden voor hardlopen

Gerelateerde Berichten

Wat zijn ketonen?
Afvallen

Wat zijn ketonen?

12 maart 2022
weegschaal
Gezondheid

De diëtist: het verschil met andere ‘professionals’ die hulp bieden

19 mei 2021
chicken steak
Gezondheid

Meer eiwitten: de effecten van eiwit op gewichtsverlies

14 mei 2021
6 redenen om te hardlopen
Gezondheid

Voordelen van geregeld sporten en lichaamsbeweging

2 januari 2020
Hoe wordt voedselvergiftiging veroorzaakt?
Gezondheid

Hoe wordt voedselvergiftiging veroorzaakt?

19 september 2019
Wat is diabetes type 2?
Gezondheid

Wat te doen tegen insuline resistentie?

1 maart 2018
Volgend bericht
hardlopen

Hardloopuitrusting: een lijst met benodigdheden voor hardlopen

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Afslanken?

afslank 
receptenbijbel Bekijk Afslankreceptenbijbel

Dit raden wij je aan

Wat zijn ketonen?

Wat zijn ketonen?

11 maanden ago
0% vet, light of producten met weinig vet?

0% vet, light of producten met weinig vet?

12 maanden ago

Trending

Wat is een vloeibaar dieet?

Wat is een vloeibaar dieet?

9 jaar ago
Wat zijn aërobe oefeningen?

Wat zijn aërobe oefeningen?

8 jaar ago

Populair

Wat is een vloeibaar dieet?

Wat is een vloeibaar dieet?

9 jaar ago
Wat zijn aërobe oefeningen?

Wat zijn aërobe oefeningen?

8 jaar ago
Voor- en nadelen van krachttraining

Voor- en nadelen van krachttraining

9 jaar ago
vitamin b

Veel voorkomende bijwerkingen van extreme diëten

1 jaar ago
Voor- en nadelen van conditietraining

Voor- en nadelen van conditietraining

9 jaar ago

Dieetcheck

DieetCheck.nl is dé website met informatie over afslanken. Lees de uitleg van de uiteenlopende diëten, informatie over afvallen en tips over hoe je slanker wordt.

Over Dieetcheck

  • Websites
  • Contact

Sixpackbuikspieren

Categorieën

  • Afvallen
  • Diëtenlijst
  • Gezondheid
  • Vet verbranden
  • Voeding

Recente berichten

  • Wat zijn ketonen?
  • 0% vet, light of producten met weinig vet?
  • 4 veelvoorkomende fouten met gezond eten
  • Wat eten om langer vol te voelen?
  • DASH dieet: gezond eten om je bloeddruk te verlagen
  • Home
  • Wat is een dieet?
  • Sporten
  • Gewicht
  • Voeding
  • Diëtenlijst

Copyright © 2015 - 2020 Dieetcheck - Afslanken met Dieetcheck.nl

No Result
View All Result
  • Home
  • Wat is een dieet?
    • Wat is een calorie?
    • Wat is het metabolisme?
    • Wat is de energiebalans?
    • Wat is het jojo-effect?
    • Wat is een balansdag?
    • Wat is de glycemische index?
  • Sporten
    • Lichaamsbeweging
    • Hardlopen
    • Fietsen
    • Zwemmen
    • Wandelen
    • Dansen
    • Nordic walking
    • Bootcamp
    • CrossFit
  • Gewicht
    • Overgewicht
    • Ondergewicht
  • Voeding
    • Koolhydraten
      • Langzame suikers
      • Snelle suikers
    • Eiwitten
    • Vetten
      • Cholesterol
    • Groenten
    • Fruit
    • Noten en zaden
    • Vlees en vis
    • Vezels
    • Suiker
  • Diëtenlijst

Copyright © 2015 - 2020 Dieetcheck - Afslanken met Dieetcheck.nl