Hardloopuitrusting: een lijst met benodigdheden voor hardlopen: in Vet verbranden
 
 

Hardloopuitrusting: een lijst met benodigdheden voor hardlopen

hardlopen
hardlopen

2020 is niet het jaar geworden waar we op hoopten. Met een lockdown in het verschiet lijkt het er bovendien op dat het de komende tijd niet verbetert. Misschien komen we zelfs op het punt dat alle sportscholen weer moeten sluiten. En als we dan nog willen sporten, komen we al snel uit bij hardlopen… in de buitenlucht.

Hardlopen is een eenvoudige sport omdat iedereen het kan, hoewel beginners zullen zeggen dat het niet bepaald makkelijk is. Terwijl er op het oog niet veel nodig is om een rondje te kunnen lopen, zijn er nog steeds bepaalde voordelen bij het kopen van de juiste uitrusting – of het nu om prestaties gaat of om comfort. Dit zijn 10 basisitems die je nodig hebt als je serieus wilt gaan hardlopen.

1. Hardloopschoenen

Van alle benodigdheden zijn de schoenen vanzelfsprekend het belangrijkst. Het is technisch gezien een essentiële aankoop als je wilt hardlopen. Zowel voor het comfort als voor prestaties zijn hardloopschoenen de eerste keuze.

2. Hardloopshorts

Een oude joggingbroek is perfect voor de eerste keer, maar daarna wordt het toch echt wel tijd voor een lichtere versie. Hardloopshorts zijn een betere optie. Enerzijds moeten ze comfortabel en licht zijn en anderzijds het vermogen om zweet af te voeren tijdens het trainen.

Pro tip: koop shorts met een klein zakje met ritssluiting waarin je veilig een sleutel kunt opbergen.

3. Hardlooplegging

In de wintermaanden daalt de temperatuur en is het aan te raden om een hardlooplegging te dragen om je benen warm te houden. Het is niet alleen comfortabel, maar verkleint ook de kans op blessures.

4. Hardloopshirt

Een gewoon katoenenshirt is misschien oké voor de eerste keren dat je hardloopt. Alleen is het onverstandig om daarin te blijven lopen. Dergelijke shirts absorberen snel zweet en regen. Hardloopshirts die voor deze activiteit zijn gemaakt, voeren het zweet af om je lichaam koel te houden en maken daarnaast een betere luchtcirculatie mogelijk.

5. Hardloophandschoenen

Aangezien de temperatuur de komende weken blijft dalen, is het verstandig om te investeren in een set hardloophandschoenen. Terwijl je loopt gaat het bloed van de handen en vingers naar de lichaamsdelen die gebruikt worden, voornamelijk de benen. Daardoor kunnen de handen behoorlijk koud worden.

6. Hardloopmuts

Tijdens de koude maanden hardlopen vraagt niet alleen om discipline. Ook vraagt het om een goede hardloopmuts die je oren warm houdt. Ze bieden wind- en waterbescherming op de momenten waarop regen en sneeuw voor barre omstandigheden zorgen.

7. Hardloopjack

Een hardloopshirt is genoeg in de zomer. In de winter heb je toch wel wat meer nodig dan een enkel shirt. Een waterbestendig hardloopjack (of bodywarmer) beschermt je lichaam tegen de kou en wind die je gaat trotseren als serieuze hardloper. De goedkopere versies van deze jacks zijn doorgaans voldoende om de winter door te komen.

8. Waterdicht hoesje

Als je je looptijden wilt bijhouden en daarvoor je smartphone gebruikt, is een hoesje essentieel. Ze beschermen je smartphone tegen wind en regen die er beiden voor kunnen zorgen dat je smartphone beschadigd raakt. Een Motorola Moto E6s hoesje kan de telefoon bijvoorbeeld bedekken en beschut houden tijdens het hardlopen zodat er geen water binnendringt.

9. Sportbeha

Tenzij je als man te veel hebt zitten bankdrukken, is een sportbeha niet nodig. Voor vrouwen is het onmisbaar. Een goede sportbeha kan ongewenste en ongemakkelijke bewegingen van de borsten verminderen. En omdat dat nogal pijnlijk kan zijn tijdens het hardlopen, is de investering in een sportbeha het geld meer dan waard.

10. Hardloopverlichting

Nu de dagen korter worden en hardlopen steeds vaker in het donker wordt gedaan, is het cruciaal dat je denkt aan je eigen veiligheid en die van anderen. Hardloopverlichting zorgt ervoor dat je beter zichtbaar bent. Reflecterende armbanden en lichtgevende hesjes zijn van vitaal belang als je serieus wilt sporten én wilt blijven leven.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Hardloopuitrusting: een lijst met benodigdheden voor hardlopen