Hoe gezond zijn zoetstoffen?: in Gezondheid
 
 

Hoe gezond zijn zoetstoffen?


Zoetstoffen zijn een combinatie van verschillende chemische elementen. Het is een vervanger van suiker maar dan zonder of heel weinig calorieën. Door de eigenschappen zijn ze goed wapen tegen diabetes, overgewicht en verslechtering van het gebit. De zoetstoffen zijn tegenwoordig te vinden in duizenden producten. Het is dan ook heel moeilijk om zoetstoffen compleet te vermijden als je dat zou willen. Zo worden gebruikt in ijs, drinken, kant-en-klaar maaltijden, cake en ga zo maar door. Door de grote vraag naar caloriearm voedsel en het slechte image worden de zoetstoffen steeds meer gebruikt.

Wat zeggen de onderzoeken?

De geruchten over dat zoetstoffen slecht zijn voor de gezondheid doen al jaren de ronde. Al vanaf de eerste zoetstof werden verschillende aandoeningen en ziektes toegewezen aan de zoetstoffen. Beroertes, kanker, hartaanvallen, hoge bloeddruk en overgeven; deze zijn allen al eens genoemd als bijwerking van zoetstoffen. Toch is er geen enkele die stand heeft gehouden of met onderzoeken aangetoond kon worden.

  • acesulfaam K
  • aspartaam
  • saccharine
  • sorbitol
  • sucralose
  • stevia
  • xylitol

De zoetstoffen die in de Europese Unie gebruikt worden hebben een lang veiligheidsproces doorlopen. Dit proces wordt uitgevoerd door de European Food Satety Authority, afgekorte EFSA. Verschillende kankeronderzoeksbureau ’s hebben geen bewijzen gevonden dat zoetstoffen de kans op kanker verhogen. De onderzoeken die zijn gedaan hebben aangetoond dat zoetstoffen veilig zijn voor mensen. Er is wel een Aanbevolen dagelijke inname (ADI). Dit is de maximum hoeveelheid per dag waarbij is aangetoond dat het gebruik veilig is.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Hoe gezond zijn zoetstoffen?