pH waarde meten: wat je pH waarde je kan vertellen: in Gezondheid
 
 

pH waarde meten: wat je pH waarde je kan vertellen

salade
salade

De pH waarde is de balans tussen basen en zuren. Het zegt iets voor de zuurgraad van je lichaam. Het doel is om de pH waarde om een normaal niveau te houden zodat er gezond geleefd kan worden maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Wat je eet heeft namelijk invloed op de pH waarde. Als je verkeerd eet, veel stress hebt, niet genoeg beweegt of je lichaam zwaar belast dan is het mogelijk dat de pH waarde afwijkt van de standaard waarde. Veel mensen hebben een ongezonde pH waarde die in veel gevallen te zuur is. Eerst nog even wat over de pH waarde zelf.

pH waarde schaal

De schaal met pH waardes loopt van 0 tot 14. Een pH waarde van 0 is heel zuur waar een pH waarde van 14 heel basisch is. In de verschillende onderdelen van je lichaam varieert de pH waarde. Zo kan de pH waarde van je bloed bijvoorbeeld op 7.35 liggen terwijl de waarde van de maag op 1.5 ligt. Dit zijn de pH waarden van het lichaam:

  • Bloed: 7.35 – 7.45
  • Speeksel: 6.00 – 7.50
  • Maag: 1.35 – 3.50
  • Urine: 4.50 – 8.40
  • Dunne darm: 6.50 – 7.50
  • Dikke darm: 5.60 – 6.90

Om gezond te zijn is het belangrijk om te streven naar een gezonde pH waarde. Dit betekent een evenwicht tussen de zuren en basen in het lichaam, met een waarde van 7.1 tot 7.5. Als dit in evenwicht is dat is dit een teken dat bepaalde processen in het lichaam op de goede manier verlopen. Als de zuurgraad te hoog is dan kun je ziek worden en last krijgen van bepaalde kwalen. Zo is het mogelijk dat er een tekort aan mineralen ontstaat zoals calcium maar ook kun je last krijgen van slapeloosheid, krampen en depressie.

pH waarde meten

Nu vraag je je waarschijnlijk af hoe je de pH waarde kunt meten. Dit kan met een meting van het bloed, huid, speeksel en urine. De meting aan de hand van de urine is eenvoudig zelf te doen, net als de meting van het speeksel. Dit kun je doen met behulp van zogenaamde pH teststrips. Door deze teststrips in de urine te houden kun je aflezen wat de pH waarde van de urine is.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
pH waarde meten: wat je pH waarde je kan vertellen