Ketoacidose is een gevaarlijke conditie die kan leiden tot een coma of zelfs het overlijden van de persoon. Het komt bijna alleen maar voor bij personen met diabetes. Het menselijk lichaam heeft insuline nodig om glucose in de cellen te laten. Bij personen met diabetes is er echter vaak niet voldoende insuline aanwezig. Het lichaam kan daardoor niet de glucose gebruiken in het bloed. Als het lichaam geen glucose kan gebruiken voor energie dan gaat het over tot het gebruiken van vetten.
Ketonen
De vetten worden afgebroken tot ketonen. Dit zijn zuren die in het bloed terechtkomen waarna ze gebruikt worden als energie voor het lichaam. De ketonen zijn niet gevaarlijk als brandstof voor het lichaam. Het probleem is echter dat er glucose nodig is voor het verbranden van vet. Door het insulinetekort zit de glucose niet in de cellen. De ketonen worden daardoor niet goed verbrand en hopen zich op. Het lichaam verkeert in ketose als het een bepaald gehalte ketonen in het bloed heeft. Als het gehalte te hoog is dan raakt het bloed verzuurd. De zuurgraad is dan te hoog wat voor problemen zorgt en ketoacidose veroorzaakt.
Symptomen
De symptomen van ketoacidose bestaan uit veel drinken, plassen, misselijkheid en vermoeidheid. Het hoge ketonen gehalte in het bloed zorgt ervoor dat er ketonen in de urine terechtkomen. Er is sprake van ketonurie als er ketonen zich in de urine bevinden. De adem ruikt naar aceton als het lichaam in ketose verkeert. Het is een soort van fruitige geur. Als de persoon begint te braken en over te geven dan moet er zo snel mogelijk een arts bijgehaald worden.
Waarschuwingstekens van ketoacidose
- Dorst
- Droge mond
- Vaak plassen
- Hoog bloedsuikergehalte
- Veel ketonen in de urine en het bloed
- Vermoeidheid
- Droge huid
- Buikpijn
- Overgeven
- Moeilijk ademen
- Fruitige adem
- Afwezig voelen
- Slechte concentratie
Hoe controleer ik het aantal ketonen?
Ketonen zijn zuren die worden aangemaakt als er niet voldoende insuline in het bloed is. Het lichaam breekt vetten als voor energie. Om erachter te komen of er ketonen in het lichaam zijn kan de urine getest worden. Het ketonengehalte in de urine kan met behulp van een ketostrip gemeten worden. Deze zijn verkrijgbaar onder de naam Ketostix. Deze zijn op het internet te bestellen maar ook bij de drogist. Experts adviseren om de urine geregeld te controleren op ketonen als het bloedsuikergehalte meer is dan 240 mg/dl. Controleer dan elke 4 tot 6 uur de urine op ketonen.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-testBeste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel