Wat is stevia?: in Gezondheid
 
 

Wat is stevia?


Stevia is een zoetstof dat in Nederland nog niet zoveel gebruikt wordt. Het mag pas sinds 2011 gebruikt worden in de Europese Unie. Het heeft het E-nummer 960. Dit betekent dat producten met stevia gebruikt kunnen worden zonder negatieve effecten op de gezondheid als de aanvaarbare dagelijkse hoeveelheden (ADI) worden aangehouden. Het is een intensieve zoetstof dat geldt als een vervanging van suiker. Het mag volgens de wetgeving gebruikt worden voor light dranken, ijs, yoghurt, nectar, zoetjes, snoep en dergelijk producten. De smaak van stevia is veel sterker dan suiker. De smaak van stevia is 300 keer sterker dan de smaak van suiker. Hierdoor hoeft er maar weinig gebruikt te worden van stevia in vergelijking met suiker.

Voordelen van stevia

Stevia worden voornamelijk gebruikt als vervanger van suiker. Stevia heeft het voordeel dat het geen calorieën bevat. Personen die aan het diëten zijn hebben hier voordeel bij evenals personen met overgewicht en obesitas. Stevia levert geen energie en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Het product kan gebruikt worden door diabetici en heeft geen negatieve invloed op de tanden of het tandvlees.

Steviaplant

Stevia wordt uit de bladeren van de steviaplant gehaald. De bladeren worden gemalen en daarna geweekt in heet water. Na een bepaalde periode wordt het water eruit gehaald en wordt de brij gedroogd. Wat overblijft is stevia. De plant groeit tussen Paraguay en Brazilië. In de grensstreek van deze twee landen wordt de plant al eeuwen gebruikt. De zoete smaak van de steviaplant is hier al lang bekend.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Wat is stevia?