Wat te doen tegen insuline resistentie?: in Gezondheid
 
 

Wat te doen tegen insuline resistentie?


Als je voedingsmiddelen eet met veel suikers en koolhydraten dan stijgt het bloedsuikergehalte in het bloed snel. Met een hoog bloedsuikergehalte wordt het hormoon insuline aangemaakt door het lichaam. Het insuline hormoon zorgt dat het bloedsuikergehalte weer omlaag gaat. Dit doet het door de glucose in het bloed tot de cellen toe te laten voor energie. Wat niet gebruikt wordt gaat naar de spiercellen en de lever. Het wordt daar opgeslagen als glycogeen. De suikers kunnen ook opgeslagen worden als vet. Het lichaam kan niet goed omgaan met grote hoeveelheden suikers in het bloed. Het hormoon insuline moet dan te vaak en te veel gebruikt worden om het bloedsuikergehalte weer omlaag te krijgen. Hierdoor wordt het lichaam minder gevoelig voor de insuline. Dit staat bekend als insuline resistentie. Het lichaam reageert dan niet meer goed op insuline. Insuline resistentie kan zorgen voor ziektes en lichamelijke klachten.

Het eten van de goede vetten

Een dieet met veel goede vetten zorgen ervoor dat het lichaam beter reageert op insuline. De goede vetten zijn met name omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn te vinden in vette vis zoals makreel, tonijn, haring en sardientjes. Walnoten en lijnzaad zijn ook bronnen van goede vetten. Als het via voeding niet mogelijk is dan is het een optie op een omega 3 visolie supplement te nemen. Dit is een supplement met voornamelijk de omega 3 vetzuren EPA en DHA.

Dieet met lage GI voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen met een lage GI (glycemische index) zorgen ervoor dat het lichaam beter om kan gaan met insuline. Door te weten welke voedingsmiddelen een hoge of een lage GI hebben kan het insuline niveau beter worden gecontroleerd. Voedingsmiddelen met een lage GI laten de glucose langzaam in het bloed waardoor het bloedsuikergehalte minder snel stijgt. Dit zijn voedingsmiddelen zoals bruine rijst en volkorenbrood. Door het te combineren met eiwitrijke producten duurt de vertering nog langer waardoor het bloedsuikergehalte nog minder snel stijgt.

Dagelijkse lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor het verbranden van calorieën. Het heeft ook invloed op het verbruikt van glucose door het lichaam. Tijdens het sporten gebruikt het lichaam de glucose voor energie. Door de lichaamsbeweging worden de glycogeenvoorraden leeggemaakt. Dit zijn de voorraden glucose dat opgeslagen is in de lever en spiercellen. Als de spieren glucose nodig hebben dan worden de insuline receptoren gestimuleerd om gevoeliger te worden. De lichaamsbeweging heeft ook een goede invloed op het stress in het lichaam en de nachtrust. Een slechte nachtrust en stress kunnen de symptomen van insuline resistentie verergeren.

Verhogen van de inname van oplosbare vezels

Oplosbare vezels worden gebruikt door het lichaam voor een goede werking van de darmen. Deze vezels zorgen er ook voor dat er minder insuline nodig is doordat de afgifte van glucose aan het bloed wordt vertraagd. De vezels zijn te vinden in volkorenproducten, bonen, peulvruchten en noten.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Wat te doen tegen insuline resistentie?