Fietsen om fit te worden en te blijven: in Vet verbranden
 
 

Fietsen om fit te worden en te blijven


Nederland staat bekend als een fietsland. Er zijn weinig andere landen waarbij het overgrote deel van de bevolking geregeld fietst. Het is daarnaast ook een populaire vorm van sporten. Het is goed voor het cardiovasculaire systeem in het lichaam en het vergroot de kracht en het uithoudingsvermogen. Het gewicht van een persoon is bij fietsen minder van belang. Dit zorgt ervoor dat het door bijna iedereen gedaan kan worden; op elke leeftijd en met elk gewicht of lengte.

Gezondheidsvoordelen van fietsen

Professionele fietsers beschikken bijna altijd over een slank maar sterk lichaam. Dat heeft een reden. Fietsen is goed voor verschillende aspecten van het verbeteren van het lichaam. Je hoeft echter geen professionele fietser te zijn om gebruik te maken van de voordelen. Iedere fietser heeft er voordeel bij, ook als je maar 3 keer per week voor een half uur gaat fietsen.

Fitheid

Door te fietsen veranderen verschillende processen in het lichaam. Het cardiovasculaire systeem wordt bijvoorbeeld gestimuleerd. De longen en de spieren passen zich aan de situatie aan zodat de prestaties worden verbeterd. De bloedcirculatie door het lichaam wordt door fietsen verbeterd en versneld. Het bloed wordt sneller door het lichaam gepompt. Door te fietsen verlaag je ook het risico op verschillende gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, beroertes, hoge bloeddruk en diabetes.

Spierkracht en uithoudingsvermogen

Doordat er bij fietsen continu inspanning wordt gevraagd van verschillende spieren wordt het uithoudingsvermogen van de spieren verbeterd. Door de verschillende hellingen tijdens het fietsen worden de spieren ook getraind op kracht. Bij fietsen wordt het bovenlichaam meer gebruikt dan bij hardlopen. Uit onderzoeken blijkt dat fietsers het bovenlichaam beter ontwikkelen dan hardlopers.

Minder druk op het lichaam

In vergelijking met andere sporten zorgt fietsen voor minder druk op de botten en gewrichten. Bij hardlopen heb je bijvoorbeeld te maken met de schokken die het lichaam te verduren krijgt tijdens het landen van de voeten. Met fietsen heb je dit niet waardoor er minder druk op het lichaam komt te staan. Voor mensen met gewrichtsproblemen is fietsen een ideale sport. Het gewicht wordt door de fiets ondersteunt waardoor er minder gevraagd wordt van de botten en gewrichten. Veel mensen kunnen daardoor ook langer fietsen dan hardlopen. De spieren kunnen hierdoor ook sneller herstellen na een training.

Hoeveel fietsen om fit te worden?

Het wordt aangeraden om minimaal 3 keer per week te fietsen voor minimaal 30 minuten per keer. Dit wordt echter gezien als een beginnersroutine. Naarmate je gewend raakt aan het fietsen kun je dit opbouwen naar 5 tot 7 keer per week. In het begin is het ook mogelijk om 3 keer per week te fietsen en daarnaast 1 of 2 keer te wandelen. Op deze manier kan het lichaam wennen aan de lichaamsbeweging. Als je fitter wordt dan kun je dit verder uitbreiden door langer of vaker te fietsen.

Veiligheid op de fiets

Eén van de belangrijkste factoren voor de veiligheid tijdens het fietsen is dat je altijd zichtbaar moet zijn voor het andere verkeer. Als je in het schemer of donker gaat fietsen dan is het nodig om goede verlichting te gebruiken. Dit doe je door een voor- en achterlicht te gebruiken dat minimaal vanaf 200m afstand te zien is. Er wordt vaak een wit knipperlicht voor en een rood knipperlicht achter gebruikt. Controleer ook geregeld of de lichten het doen tijdens het fietsen. De batterijen moeten vaak gecontroleerd worden. De kleding die je draagt heeft ook invloed op hoe goed zichtbaar je bent voor anderen. Kleding met reflecterende strepen heeft de voorkeur zodat de lichten van het andere verkeer op je lichaam weerkaatsen.

Houdt je aan de regels van het verkeer. Als je niet zeker weet wat de geldende regels zijn dan heb je je niet goed voorbereid. Zorg dat het andere verkeer je goed ziet en fiets op een voorspellende manier. Door voorspelbaar te fietsen kan het andere verkeer goed met je rekening houden. Dit betekent dat je niet steeds van rijbaan verwisselt of tussen geparkeerde auto’s fietst. Gebruik ook altijd handsignalen als je af wilt slaan.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Fietsen om fit te worden en te blijven