Welke hormonen spelen een rol bij afvallen?: in Afvallen
 
 

Welke hormonen spelen een rol bij afvallen?


Hormonen spelen een grote rol in verschillende processen in het lichaam. De snelheid van het metabolisme wordt door veel hormonen bepaald. De volgende hormonen hebben een effect op afvallen.

Insuline

Het insuline hormoon regelt het bloedsuikergehalte en het vervoeren van glucose naar de lichaamscellen

Leptine

Leptine heeft een effect op de eetlust. Als het lichaam leptine resistent is zoals vaak het geval is bij mensen met overgewicht dan krijgt het lichaam niet het signaal dat er gestopt moet worden met eten.

Ghreline

Het ghreline hormoon wordt door de maagwand afgescheiden. Het zorgt ervoor dat de eetlust opgewerkt wordt als het leptine niveau te laag wordt.

Cortisol

Cortisol is het hormoon dat voor stress zorgt. Het heeft een effect op insuline en de vetcellen. Dit kan leiden tot het aankomen van vet op het lichaam.

Testosteron

Testosteron is een androgeen hormoon. Het zorgt voor de mannelijke eigenschappen. Een tekort aan testosteron zorgt ervoor dat spiermassa moeilijker gemaakt kan worden door het lichaam.

Oestrogeen

Oestrogenen worden de vrouwelijke hormonen genoemd maar mannen hebben het hormoon ook. Deze hormonen zorgen voor vrouwelijke kenmerken en bij vrouwen zijn ze belangrijk bij de zwangerschap en de menstruele cyclus.

Progesteron

Progesteron is een vrouwelijk hormoon dat in de bijnierschors wordt aangemaakt bij mannen en vrouwen. Als oestrogenen en progesteron niet in balans zijn dat kan dit zorgen voor verlangens naar suiker.

Groeihormoon (HGH)

Groeihormoon is een hormoon dat zorgt voor een groei van een persoon. Het wordt geproduceerd door de hypofyse. Als mensen ouder wordt neemt het metabolisme af. Dit heeft met name te maken door een daling van groeihormoon.

Melatonine

Te weinig slaapt zorgt voor een daling van melatonine. Dit heeft een effect op de hormonen leptine en ghreline zodat je meer eetlust krijgt.

T3 en T4

Deze twee hormonen zijn van toepassing op de schildklier. De schildklier heeft invloed op het metabolisme.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Welke hormonen spelen een rol bij afvallen?