Stoppen met de slechte eetgewoontes: in Voeding
 
 

Stoppen met de slechte eetgewoontes


Het is moeilijk om een strak dieet volgen. Iedereen die het geprobeerd heeft is het daar mee eens. Het is daarom beter om je eetgewoontes aan te passen, oftewel stoppen met de slechte eetgewoontes. Gewone diëten werken niet omdat je uitgehongerd raakt en je mist het lekkere eten waar je zo aan gewend bent. Dit zorgt voor vreemde emoties als je het eten wat je zo lekker vindt niet meer mag eten. Dit komt door de slechte eigenschappen van de producten die je vaak eet. Slechte producten en eetgewoontes zijn verslavend.

Wat zijn slechte producten?

Slechte eetgewoontes zijn het eten van producten met veel suikers, vetten en geraffineerde koolhydraten. Deze producten hebben niet veel voedingswaarde voor het lichaam. In plaats van deze producten zou je veel betere etenswaren binnen kunnen krijgen met veel voedingsstoffen voor het lichaam. Door de slechte eetgewoontes heb je een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Hierdoor voel je je sneller moe, geïrriteerd, ongemotiveerd, niet productief en actief en je komt veel sneller aan in gewicht.

Geen dieet maar een eetpatroon

Het is makkelijker om gewicht kwijt te raken als je het niet ziet als een dieet. Met het woord “dieet” krijg je direct associaties met bepaalde gevoelens en gedachtes. Een dieet is ook maar iets tijdelijks. Eetgewoontes aanpassen is een verandering van je leven en is een permanente oplossing. Het past ook beter bij afvallen. Een dieet is meestal kort en in een korte tijd kun je niet veel vet kwijtraken. Door je eetgewoontes aan te passen bereid je je voor op een lange periode van vet kwijtraken. Je kunt de volgende tips gebruiken om je slechte eetgewoontes aan te passen:

Gezonde producten

Als je gezonde producten eet met veel vezels, gezonde vetten, genoeg eiwitten en complexe koolhydraten dan krijgt het lichaam veel meer voedingsstoffen binnen. Het lichaam is dan sneller verzadigd en je hebt daardoor minder snel honger. Na verloop van tijd heb je minder eten nodig omdat je lichaam niets meer tekort komt.

Beweeg meer

Door te sporten kun je de slechte eetgewoontes verbeteren doordat je de eetbuien voorkomt. Sporten versnelt het metabolisme wat ervoor zorgt dat je minder snel aankomt in gewicht. Als je voldoende sport dan kun je zelfs afvallen en slanker worden. Sporten verhoogt hiernaast de energie.

Emotioneel eten

Als je emoties hebt en daardoor aan eten bent stop er dan direct mee en kijk wat het veroorzaakt heeft. Het eten zorgt er maar tijdelijk voor dat je er niet aan denkt of je beter voelt. Na het eten voel je je meestal nog slechter dan ervoor. Als je toch wilt eten als je emoties hebt zorg er dan voor dat het gezonde snacks zijn zoals groente en fruit.

Bewust eten

Als je de tijd neemt om te eten dan geniet je er meer van. Je hebt ook beter door hoeveel je eet. Als je niet oplet tijdens het eten, bijvoorbeeld tijdens het tv kijken, dan heb je door hoeveel je op hebt. Je eet dan snel teveel.

Verlangen naar eten

Als je opeens een eetbui voelt opkomen dan vraagt het lichaam om eten. Het lichaam verlangt naar eten en dit merk je doordat je veel honger krijgt. Meestal heb je dan zin in iets met suiker of wat zoets. Dit komt echter alleen voor bij mensen die niet gezond eten. Als je niets eet terwijl je de eetbui voelt opkomen dan wordt het verlangen naar eten minder. Het lichaam krijgt dan door dat het niets toegediend krijgt.

Portiegrootte

De portiegrootte is van belang als je niet veel honger wilt hebben. Je kunt beter veel kleine porties eten over de dag verdeeld dan 3 grote maaltijden. Bij de grote maaltijden zet de maag uit en is het mogelijk dat het lichaam moeite heeft met de vertering. Je hebt dan meer gegeten dan je maag groot is zodat er niet genoeg ruimte is om het voedsel goed te verteren.

Van wit naar bruin

Als je wit brood en pasta eet dan is het verstandig om over te schakelen naar de bruin of volkoren varianten. De witte versies hebben veel minder voedingswaarde. Ze hebben een hoge score op de glycemische index waardoor ze een piek in het bloedsuikergehalte veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat je er snel te veel van eet.

Bewaar snack en fastfood voor traktaties

Er is veel eten dat je beter niet elke dag kunt eten. Dit zijn bijvoorbeeld koekjes, chocoladerepen, afhaaleten en chips. Deze zijn bedoeld om jezelf te trakteren bij een speciale gelegenheid. Door ze alleen te eten als traktatie raak je niet aan de smaak gewend en geniet je er nog veel meer van.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Stoppen met de slechte eetgewoontes