Voordelen van geregeld sporten en lichaamsbeweging: in Gezondheid
 
 

Voordelen van geregeld sporten en lichaamsbeweging


Het is niet makkelijk om precies evenveel te eten als dat je verbruikt. De ene dag is het wat meer, de andere dag wat minder. Als het globaal maar ongeveer gelijk loopt dan is het geen probleem. Als je niet dagelijks strak op de calorieën wilt letten dan is geregeld sporten een oplossing. Door geregeld te sporten kun je makkelijker je gewicht behouden zodat je je niet zo druk hoeft te maken om je gewicht.

Hoeveel sporten per week?

Het wordt om deze reden door de overheid aanbevolen om circa 150 minuten per week te sporten. Dat komt neer op 30 minuten per dag voor 5 dagen per week. Dit moet gedaan worden op een gemiddelde intensiteit. Een fysieke activiteit met een gemiddelde intensiteit is bijvoorbeeld wandelen op een stevig tempo. Het sporten kan ook op een hoge intensiteit gedaan worden. Dit is bijvoorbeeld hardlopen of op een stevig tempo fietsen. Dan hoeft er maar 75 minuten gesport te worden per week.

Voordelen van sporten

De voordelen van sporten houden niet op bij het behouden van een gezond gewicht. Het heeft veel meer voordelen voor gezondheid. Sporten verkleind ook het risico op verschillende ziektes en aandoeningen. Het risico op kanker, hart- en vaatziekten en beroertes wordt bijvoorbeeld verkleind door te sporten. De kans dat je diabetes krijgt of overgewicht wordt ook kleiner door geregeld te sporten. Door te sporten kun je ook een hoge bloeddruk verlagen en wordt de bloedcirculatie verbeterd in het lichaam.

Kun je ongezond eten compenseren met sporten?

Door veel en ongezond te eten te eten kom je sneller aan in gewicht. De calorieën in het eten zijn al snel veel meer dan je verbruikt. Het is niet verkeerd om eens in de zoveel tijd een snack te nemen. Niemand kan altijd nee zeggen tegen de lekkere ongezonde producten. Als je het niet vaak eet dan is het echter geen probleem. Doe je het echter elke dag en zelfs meerdere keren per dag dan wordt het een probleem. Aankomen in vet en gewicht is dan bijna onvermijdelijk.

Misschien denk je dat je deze calorieën wel verbrand op de sportschool. Dit gaat echter nog niet zo snel als je zou denken. Als je bijvoorbeeld 1000 calorieën per dag aan ongezond eten naar binnen werkt dan moet je daar bijvoorbeeld anderhalf uur voor hardlopen op een hoge intensiteit. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Zo lang hardlopen met een hoge intensiteit is alleen voor vergevorderde sporters weggelegd. Dit betekent dat het op een gemiddelde of lage intensiteit nog veel langer dan anderhalf uur duurt. Op een lage intensiteit kost het misschien wel 3 uur om 1000 calorieën te verbranden.

Voordelen van geregeld sporten en lichaamsbeweging

Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel