Hoe werkt het koolhydraatarm dieet?: in Afvallen
 
 

Hoe werkt het koolhydraatarm dieet?


Koolhydraten zijn belangrijk voor je lichaam want het geeft je lichaam voldoende energie. Koolhydraten zijn brandstoffen voor je lichaam. Je hersenen en spieren hebben koolhydraten nodig. Je lichaam zet koolhydraten namelijk om in glucose. Glucose is bruikbare brandstof voor je lichaam. koolhydraten zijn suikers, je hebt natuurlijk snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. Als je gezond eet dan kan het wel zo zijn dat je 60 % energie krijgt vanuit de koolhydraten die je binnenkrijgt door te eten. Dus koolhydraten hoeven niet altijd slecht te zijn tenzij je producten eet die veel toegevoegde suikers bevatten zoals snoep bijvoorbeeld.

Koolhydraatarm houdt in dat je minder koolhydraten eet en de koolhydraten die je eet haal je uit goede bronnen, denk aan groente en fruit. Want ook deze producten bevatten koolhydraten. Bij een koolhydraatarm dieet vermijd je dus niet alle koolhydraten, maar wel de ongezonde koolhydraten.

Wat kan ik eten als ik koolhydraatarm eet?

Als je koolhydraatarm eet hoef jij je niet uit te hongeren om nog meer af te vallen, je kan gewoon normale porties eten. Je zult natuurlijk wel wat aanpassingen moeten doen. Zoals:

 • De aardappels vervangen door een extra porties groenten.
 • Vervang de lasagnebladeren door courgette plakken of pompoenbladeren.
 • Vervang de rijst door bloemkoolrijst, zo krijg je meteen weer extra groenten binnen!
 • Vervang spaghetti door courgetti, erg lekker en breng op smaak met je favoriete saus.

Het is juist slecht om heel weinig te eten want je lichaam dagelijks brandstoffen nodig. Als je een crash dieet gaat volgen, zul je wel veel gewicht verliezen, maar na een tijdje ook weer aankomen. Je lichaam gaat dan in de spaarstand en zo kom je helaas al snel weer aan. Dit is het bekende jojo-effect. Je lichaam kan niet zonder voedingsstoffen, zorg daarom dat je goede bronnen koolhydraten kiest en ook voldoende eiwitten en vetten binnenkrijgt.

Hoeveel kan ik afvallen met een koolhydraatarm dieet?

Je zou zelfs een tot twee kilo kunnen afvallen per week, onthoudt wel dat dit verschilt per lichaam dus ga zeker niet negatief denken over jezelf als je niet meteen afvalt. Vaak is het namelijk ook alleen vocht op het begin, laat je hierdoor zeker niet ontmoedigen, want het is alleen maar goed van jezelf dat je de stap hebt genomen om af te vallen. Ook als je buikvet verbranden wilt is dit dieet aan te raden. Er worden namelijk goede resultaten geboekt met afvallen in de buikstreek.

Bij een koolhydraatarm dieet heb je verschillende varianten. Je hebt de koolhydraatbeperkte variant. Hierbij eet je de meeste koolhydraten. Hierbij eet je ongeveer 75-100 gram koolhydraten per dag. Dit is al een stuk minder dan een gemiddelde Nederlander. Gemiddeld eten we al gauw 150-200 gram koolhydraten per dag!

Bij de meest gevolgde koolhydraatarme variant eet je tussen de 50-75 koolhydraten, dit is alweer een stuk minder, maar nog steeds goed vol te houden. Hierbij krijg je vaak ook geen klachten, die je wel zou kunnen krijgt als je streng koolhydraatarm eet.

Bij de strengere variant van het koolhydraatarm dieet eet je tussen de 30-50 gram koolhydraten. Dit is erg weinig en kan op het begin voor klachten zorgen als:

 • Je wordt duizelig
 • Je krijgt hoofdpijn
 • Je blijft een hongerig gevoel houden
 • Je adem wordt slechter
 • Je stoelgang wordt slechter
 • Je kan depressief worden
 • Je weerstand verlaagt

Dit komt niet zoveel voor, maar het is wel even wennen voor je lichaam om over te gaan op een vetverbranding in plaats van een koolhydratenverbranding.

De laatste variant is het strengste, dit wordt ook wel het ketogeen dieet genoemd. Hierbij eet je tussen de 20-40 gram koolhydraten per dag. Je lichaam raakt dan in ketose. Dit dieet is de laatste jaren erg populair, doordat je weinig koolhydraten eet heb je geen schommelingen in je suikerspiegel. Hierdoor heb je minder honger en minder trek om te snacken. Ook mensen met diabetes volgen dit dieet regelmatig op aanraden van hun (huis)arts.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Hoe werkt het koolhydraatarm dieet?