Wat is ketose?: in Afvallen
 
 

Wat is ketose?


Ketose is een staat van het lichaam waarbij het lichaam vetten gebruikt als brandstof. Het klinkt alsof het niet goed is voor het lichaam om in een andere staat te verkeren maar ketose is een natuurlijke staat van het lichaam en niet gevaarlijk. Het verschil is dat het lichaam nu geen koolhydraten gebruikt voor energie maar vetten. Tijdens het afbreken van vet voor energie worden ketonen aangemaakt. Deze ketonen leveren de energie voor het lichaam om te kunnen functioneren.

Ketose voordelen

De voordelen van ketose zijn voor veel mensen aardig groot. Zo wordt bij veel mensen het cholesterol verlaagd, neemt de bloeddruk af en verbetert de gevoeligheid voor insuline. Dit is het hormoon dat glucose en vet in de cellen laat. Verder heeft het natuurlijk een positief effect op de verbranding van vetten. Dat is immers waar het om draait bij ketose voor afvallen. Je hebt bovendien minder honger, meer energie als je eraan gewend raakt en zelfs je concentratie verbetert.

Vetten voor energie

Als mensen weinig koolhydraten eten dan gaat het lichaam over tot het verbruiken van vetten voor energie. Er worden dan meer ketonen aangemaakt in het proces dat ketose heet. De ketonen acetoacetaat en β-hydroxybutyraat worden door veel organen als energie gebruikt. De meeste cellen kunnen ketonen gebruiken als energiebron. Aceton is één van de ketonen die aangemaakt wordt. Deze kan echter niet gebruikt worden voor energie en verlaat daardoor als afval het lichaam. Aceton verlaat het lichaam via de urine en de adem. Dit is ook te ruiken aan de geur van de adem dat een fruitige geur heeft.

Testen op ketonen

Als er voldoende aceton in de urine zit kan het gevonden worden door een strip die test op ketonen. Deze strips zijn te vinden onder de naam Ketostix. Er wordt meestal gesproken over ketose als dit bevestigd wordt door de ketostrips die de urine testen. Hoe hoger de ketonen concentratie in de urine, hoe donkerder de strip kleurt. Met de strips wordt bepaald of iemand in ketose verkeert of niet.

Ketozone
Bron: ketogeendieet.net/ketose/

De afbeelding toont de verschillende stadia van ketose. Er is sprake van ketose bij een ketonengehalte van meer dan 0.5 mmol/L. In het geval van de strips wordt het pas gemeten als het dit gehalte bereikt heeft. Zo weet je bij iedere vorm van verkleuring dat je in ketose bent. Het is een handig hulpmiddel om erachter te komen of je al in ketose bent.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Wat is ketose?