Meer eiwitten: de effecten van eiwit op gewichtsverlies: in Gezondheid
 
 

Meer eiwitten: de effecten van eiwit op gewichtsverlies

chicken steak
chicken steak

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid. Zonder eiwitten is het niet mogelijk om te leven. Het is een voedingsstof die elke dag geconsumeerd moet worden om te voldoen aan de behoeften van je lichaam. Zo simpel is het. Maar daar blijft het niet bij. Er is namelijk sterk bewijs dat een hogere eiwitinname een positief effect heeft op gewichtsverlies.

Hoeveel eiwitten je dan nodig hebt?

In een normale situatie is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Wanneer je 100 kilo weegt, dan komt dit dus neer op zo’n 83 gram eiwitten per dag. Minder dan dat kan leiden tot ondervoeding. Maar maak je geen zorgen: de meeste mensen in Nederland met een normaal eetpatroon eten zelfs meer eiwit dan nodig is.

Er is een groeiend aantal onderzoeken dat bijdraagt aan het idee dat nog meer eiwitten een belangrijk doel kan dienen: afvallen. Onderzoek suggereert namelijk dat het verhogen van de eiwitinname een indrukwekkend effect kan hebben op je eetlust en stofwisseling, wat zich kan vertalen naar een lager gewicht en een gezondere lichaamssamenstelling. Het is de reden waarom één dieet zich specifiek op de eiwitten richt, het proteïne dieet. Dit zijn 4 effecten van eiwit op gewichtsverlies.

1. Minder eetlust

Door meer eiwitten te eten, kun je je honger langer onderdrukken. Alleen het feit dat je minder honger hebt is al een duidelijk voordeel ten opzichte van andere dieetvormen. Onderzoeken hebben bewezen dat een hogere eiwitinname de eetlust urenlang kan onderdrukken. Vanwege dit effect op de eetlust leidt een hogere eiwitinname doorgaans tot een verminderde behoefte om te eten.

2. Hogere calorieverbranding

Meer eiwitten eten is van invloed op je metabolisme. Daardoor kan het calorieën dat je verbrandt verhogen. Het verteren van eiwitten neemt meer tijd in beslag dan de vertering van koolhydraten. Zo blijkt uit onderzoek dat de stofwisseling met 20 tot 35% wordt verhoogd, vergeleken met een toename van 5 tot 15% voor het verteren van koolhydraten of vet.

3. Meer spiermassa

Er is een reden waarom bodybuilders zo snel mogelijk na een training hun proteïneshake naar binnen werken. Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren. Meer eiwitten betekent dus meer kans om te groeien. En hoe meer spiermassa, hoe hoger de caloriebehoefte van het lichaam. Onderzoeken hebben aangetoond, en eigenlijk weten we het allemaal wel, dat een hogere eiwitinname de spieromvang en spierkracht kan vergroten in combinatie met weerstandstraining.

4. Minder spierverlies

Vooral als mensen ouder worden beginnen ze steeds meer spieren te verliezen. Hoe ouder je wordt, hoe meer dit toeneemt. Uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van een dagelijkse eiwitshake de spiermassa bij gezonde oudere mensen helpt beschermen. Met andere woorden: het helpt niet alleen met gewenst gewichtsverlies, maar ook tegen ongewenst gewichtsverlies.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Meer eiwitten: de effecten van eiwit op gewichtsverlies