Een koolhydraatarm dieet: de voor- en nadelen: in Afvallen
 
 

Een koolhydraatarm dieet: de voor- en nadelen


Je kunt er honderden succesverhalen over lezen, en het is nog steeds populair: een koolhydraatarm dieet. Bij dit dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Maar wat houdt een koolhydraatarm dieet nu eigenlijk in, en wat zijn de voor- en nadelen?

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet eet je vooral veel eiwitten en vetten. Het is de bedoeling dat je hier je energie uit haalt, en niet uit koolhydraten. Zo mag je geen brood, pasta, aardappelen en rijst meer eten. Door een koolhydraatarm dieet raakt je lichaam in ketose. Dit houdt in dat je lichaam meer vet gaat verbranden en verliest.

Doordat je veel eiwitten eet, worden de spieren in je lichaam niet afgebroken wanneer je minder calorieën binnenkrijgt. Ook houdt je door het eten van veel eiwitten en vetten langer een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar lekkere dingen grijpt. Dit alles betekent overigens niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet. Sterker nog, dat is zelfs onmogelijk. Het betekent dat je minder energie uit koolhydraten haalt, doordat je een stuk minder koolhydraten eet.

Bovendien haal je die koolhydraten niet uit geraffineerde suikers, maar uit bijvoorbeeld groenten en fruit. Bij een normaal eetpatroon krijgen vrouwen gemiddeld zo’n 200 gram koolhydraten binnen, bij een koolhydraatarm dieet is dit tussen de 50 en 130 gram. Er bestaan verschillende koolhydraatarme diëten, niet alleen om af te vallen maar bijvoorbeeld ook voor het verbeteren van je bloedsuikerwaarden.

Volg je een koolhydraatarm dieet? Kijk dan zeker eens hier voor de lekkerste koolhydraatarme recepten!

De voordelen van een koolhydraatarm dieet

Doordat je bij een koolhydraatarm dieet meer eiwitten eet, houd je langer een verzadigd gevoel. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor je spieropbouw en zorgt het eten van veel eiwitten ervoor dat je spieren behouden blijven. Een koolhydraatarm dieet kan ook zorgen voor een betere concentratie en een rustiger hoofd. En door het dieet ga je uiteindelijk zelfs in ruststand meer calorieën verbruiken.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Er zitten ook nadelen aan een koolhydraatarm dieet. Zo eet je bij dit dieet vaak veel vetten. Meestal eet je dan ook teveel verzadigde vetten, die het risico op hart- en vaatziekten weer verhogen. Verder kan het zijn dat je door een koolhydraatarm dieet bepaalde tekorten oploopt. Denk dan aan vitamine B, vezels en jodium. Daarnaast hebben bepaalde koolhydraatrijke producten juist weer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat volkoren producten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker verlagen?


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Een koolhydraatarm dieet: de voor- en nadelen