Maaltijdvervangers toepassen in een gezonde levensstijl?: in Voeding
 
 

Maaltijdvervangers toepassen in een gezonde levensstijl?


Eigenlijk was je van plan om deze zomer beach ready te zijn. Maar nu de warme maanden dichterbij komen, vraag je je af waar de tijd is gebleven. Je bent er nog lang niet klaar voor. Wat er ook is gebeurd in de afgelopen maanden, je bent er niet aan toegekomen om minder te eten en meer te bewegen – het gouden duo voor gezond afvallen.

Terwijl je een gezonde levensstijl gemakkelijk nog een jaar kunt opschuiven, is het nog niet te laat om nu al stappen te maken richting een gezond lichaam. Minder eten? Klinkt logisch. Meer bewegen? Ook niet verrassend. Maar hoe zit het met maaltijdvervangers en een gezonde levensstijl?

Wat zijn maaltijdvervangers?

In tegenstelling tot eiwitshakes zijn maaltijdvervangers bedoeld als voeding voor een volledige maaltijd. Sommige zijn bereid als een shake, in een blik of fles, terwijl andere in poedervorm gemengd kunnen worden met melk of water. En als ze niet vloeibaar zijn, dan zijn het vaak producten in de vorm van kant-en-klare maaltijdrepen. Het zijn producten waarvan je op elk moment van de dag kan genieten – als verantwoord tussendoortje of als een vullende maaltijd.

Toepassen in een gezonde levensstijl

Hoewel dieetshakes over het algemeen een nare nasmaak hebben gekregen door berichten in de media, zijn niet alle shakes hetzelfde. Zolang een voedingspatroon niet volledig uit vloeibare substanties bestaat en alle benodigde voedingsstoffen aanwezig zijn, dan is er niets om je zorgen over te maken. Maaltijdvervangers kunnen juist een toevoeging zijn, omdat ze enkele voordelen bieden.

1. Ze helpen ongezonde snacks te vermijden

We kennen allemaal de momenten waarop we honger hebben, maar geen tijd om te eten. Wat we dan doen? We pakken een snack. Ongezond, maar nodig op dat moment. Maaltijdvervangers hebben het voordeel dat ze snel te bereiden zijn. En daardoor kunnen niet alleen maaltijden vervangen, maar ook de ongezonde snacks. Met andere woorden: ze kunnen je helpen de verleiding van ongezondere producten te weerstaan.

2. Ze besparen tijd

Als je mensen vraagt waarom ze ongezond eten, dan is gemak het eerst woord dat in hen opkomt: “Het is makkelijk.” Naast het feit dat ongezond eten vaak ook gewoon lekker is, besparen ongezonde producten vaak tijd – een voordeel dat ze delen met maaltijdvervangers. Geen tijd om een gezonde maaltijd te bereiden? Een maaltijdvervanger is een betere keuze dan een ongezonde variant.

3. Ze hebben een gezonde verdeling van macronutriënten

Maaltijdvervangers worden exact afgemeten, gewogen en samengesteld. Waar ongezonde snacks vol met suiker zitten, bewerkte koolhydraten en kunstmatige ingrediënten, zijn de maaltijdvervangers juist gericht op een gezonde verdeling van macronutriënten. Daardoor bieden deze vervangers een gezond alternatief op fastfood.

4. Ze bevatten weinig calorieën

Naast de voordelen omtrent het gemak, bevatten de maaltijdvervangers over het algemeen minder calorieën. Het zijn geen grote maaltijden en nog belangrijker: je kunt niet twee keer opscheppen. Met een gemiddeld aantal calorieën per shake van 200 tot 400 calorieën zijn de meeste shakes net genoeg om te vullen.

5. Ze helpen met afvallen

Verschillende onderzoeken suggereren dat het vervangen van één of twee maaltijden per dag door een gezonde maaltijdvervanger het gewichtsverlies kan versnellen. Maaltijdvervangers kunnen helpen bij het afvallen omdat ze helpen een verzadigd gevoel te geven, terwijl je ondertussen dus minder calorieën binnenkrijgt.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Maaltijdvervangers toepassen in een gezonde levensstijl?