De diëtist: het verschil met andere ‘professionals’ die hulp bieden: in Gezondheid
 
 

De diëtist: het verschil met andere ‘professionals’ die hulp bieden

weegschaal
weegschaal

Een gezonde leefstijl, afwisselende voeding en voldoende bewegen: het zijn de standaard adviezen die worden gegeven om gezond te leven. Maar niet iedereen die dit advies geeft is een expert op het gebied van voeding. Sommigen bieden zich aan als expert, terwijl ze slechts een beperkte kennis hebben over gezondheidsaspecten. Weet jij wat het verschil is tussen een diëtist, gewichtsconsulent, voedingskundige, voedingstherapeut en leefstijlcoach?

Hoewel ze allemaal kunnen helpen om gezond te gaan leven, zijn er wel degelijk verschillen tussen deze beroepen. Wist je bijvoorbeeld dat iedereen zichzelf een voedingskundige mag noemen? We zetten de verschillen en overeenkomsten op een rijtje, zodat je weet bij je moet aankloppen voor gespecialiseerde hulp.

Diëtist

Van alle mensen die claimen specialist te zijn op het gebied van voeding en gedrag, is de diëtist de enige met recht van spreken. Zowel bij ziekte als bij gezondheid. Heb je een voedselallergie? Diabetes? Of maag- en darmproblemen? De diëtist heeft in tegenstelling tot veel andere ‘functies’ een beschermde titel. Elke diëtist heeft een 4-jarige opleiding HBO Voeding & Diëtiek afgerond, is lid van de beroepsvereniging én ingeschreven bij een kwaliteitsregister.

Diëtisten kunnen advies geven voor gedragsverandering dat is afgestemd op je persoonlijke situatie. Handig om te weten: volgen landelijke (treek) normen kun je binnen 5 dagen terecht bij een diëtist. Met goede wachtlijstbemiddeling is het mogelijk om sneller geholpen te worden.

Gewichtsconsulent

Voor sommige mensen is een gewichtsconsulent hetzelfde als een diëtist, maar er zijn wel degelijk een aantal verschillen. Een gewichtsconsulent is opgeleid om gezonde mensen met gewichtsproblemen te helpen. De consulent is lid van een beroepsvereniging, maar geniet niet van een beschermde titel of registratie in een kwaliteitsregister. Over het algemeen wordt de hulp van een gewichtsconsulent ingeschakeld bij mensen met een BMI tussen de 18,5 en 30. Bij medische klachten zal een consulent je doorverwijzen naar de huisarts of diëtist.

Voedingskundige

De voedingskundige is een wetenschappers die de studie Voeding & Gezondheid heeft afgerond. Het is geen beschermde titel en ook is er geen beroepsvereniging. Voedingskundigen werken bijvoorbeeld als voorlichter op scholen, bedrijven en sportscholen.

Voedingstherapeut

Wat veel mensen niet weten is dat de term ‘therapeut’ niet beschermd is. De officieel klinkende naam is niet gekoppeld aan eisen van een opleiding. In het geval van de voedingstherapeut komt dit erop neer dat iedereen zichzelf zo mag noemen. Er is geen kwaliteitsregister, geen beroepsvereniging en ook geen benodigde opleiding.

Leefstijlcoach

Op sociale media kom je ze iedere dag tegen: leefstijlcoaches. Ze maken mensen bewust van een gezonde leefstijl en geven advies over voeding, beweging en leefstijl. Het is echter geen beschermde titel, waardoor iedereen zichzelf een leefstijlcoach mag noemen. Er zijn daarnaast geen eisen voor een opleiding en ook is er geen kwaliteitsregister. Hoewel de leefstijlcoach vergoed kan worden door de basisverzekering, worden er wel strenge eisen gesteld aan de coaching.

Bij wie je moet zijn om hulp te krijgen bij het veranderen van je leefpatroon? Dat hangt volledig af van je omstandigheden. Maar nu je weet wat de verschillen zijn, en dat iedereen zichzelf een bepaalde naam mag geven, is het dus altijd goed om te controleren met wie je te maken hebt. Heb je gezondheidsklachten of een medische indicatie? Kies dan altijd voor een diëtist, de enige echte specialist.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
De diëtist: het verschil met andere ‘professionals’ die hulp bieden