Snel afvallen kan met een crashdieet. Verstandig is het niet en ook niet heel gezond maar het heeft wel resultaat. Het is niet hetzelfde als een normaal dieet waarbij de geleidelijk gewicht verliest. Bij een crashdieet wordt het aantal calorieën sterk verlaagd, vaak zelfs minder dan wat over het algemeen als het minimale aantal wordt gezien. Je lichaam krijgt dan wel voedingsstoffen binnen maar niet genoeg. Bij het crashdieet verlies je snel gewicht. Dit kan oplopen tot enkele kilo’s binnen een week.
Verlies van vet of vocht?
Iedereen die een beetje logisch nadenkt kan begrijpen dat zoveel kilo’s per week afvallen niet goed is. Je verliest eigenlijk bijna ook alleen maar water bij een crashdieet. Van vetverlies is geen sprake. Er zijn hoogstens nog wat spieren verbrand voor energie. Dit staat lijnrecht tegenover een regulier dieet dat gericht is op het stabiel verliezen van gewicht maar dan met name vet. Een regulier dieet heeft echter een positieve invloed op de gezondheid.
Crashdieet en de gezondheid
Een crashdieet is niet gezond. Als je het voor een langere periode volgt dan is de kans groot op lichamelijke problemen. De nieren, hart, lever en hersenen kunnen niet goed omgaan met een crashdieet. Om ervoor te zorgen dat je lichaam toch kan blijven functioneren worden er spieren verbrand. Een crashdieet wordt daarom meestal maar een korte periode gebruikt. Dit varieert van elke dagen tot een week. Op de lange termijn brengt het crashdieet schade aan je lichaam aan. Er kunnen tekorten ontstaan zoals een ijzertekort en hiernaast kunnen er hartziekten ontstaan en kan zelfs kanker optreden.
Waarom werken crashdiëten niet?
Als je wilt afvallen en het gewicht eraf wilt houden dan zijn crashdiëten niet de oplossing. Bij een crashdieet kun je snel afvallen maar over de lange termijn schiet je niet veel op. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 95 procent van de mensen het niet lukt om op het nieuwe gewicht te blijven. De meeste mensen krijgen het verloren gewicht snel weer terug en soms zelfs meer waardoor ze na het dieet zwaarder zijn dan ervoor. Crashdiëten werken niet om de volgende redenen:
Besparen van calorieën
Bij een crashdieet krijgt het lichaam te weinig calorieën binnen. Het gevolg is dat het lichaam calorieën gaat besparen. Het lichaam kan dan werken met minder calorieën waardoor het metabolisme vertraagd wordt. Een trager metabolisme betekent dat afvallen moeilijker wordt.
Opslaan als reserves
Het lichaam wil de binnengekomen calorieën graag opslaan als reserves als dat mogelijk is. Het lichaam doet dit zodat de interne organen voldoende energie krijgen toegediend.
Het jojo-effect
Het jojo-effect is meestal van toepassing bij een crashdieet. Het gewicht komt terug als het dieet gestopt wordt. Als het lichaam na een crashdieet weer meer calorieën krijgt dan probeert het lichaam deze op te slaan als vetreserve. Het lichaam bevindt zich dan nog in de overlevingsmodus.
Meer verlangens
Het verlangen naar eten wordt steeds groter naarmate je minder eet. Crashdiëten bestaan vooral uit voedingsmiddelen met veel water, groenten en soepjes. Het verlangen naar vast eten met suiker en vet wordt groter tijdens een crashdieet.
Weinig energie
Met weinig calorieën zoals bij een crashdieet is er een tekort aan energie. Dit leidt tot vermoeidheidsproblemen en een gebrek aan energie. Deze verschijnselen kunnen het dagelijkse functioneren in de weg zitten.
Tekort aan voedingsstoffen
Een crashdieet is te saai en niet effectief genoeg om het voor een langere periode te volgen. Het lichaam krijgt ook een tekort aan bepaalde voedingsstoffen doordat er te weinig variatie is.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel