Willekeurig Artikel


 
Bekijk ook
 

Atkins dieet

 

 
Atkins dieet
 

Dieet: ,
 
Beoordeling
9.0
9/10


 

Pluspunt


Het dieet zorgt voor permanent vetverlies.

Minpunt


Het is mogelijk dat er van koolhydraten afgekickt moet worden, 
Volledige Dieet Uitleg
 
 

De Amerikaanse dr. Robert Atkins heeft het koolhydraatarme dieet populair gemaakt. Deze man schreef het boek Dr. Atkins’ Diet Revolution dat voor het eerst werd gepubliceerd in 1970. In de jaren daarna is het boek miljoenen keren over de toonbank gegaan in verschillende talen. De laatste uitgave werd in 2002 uitgebracht onder de naam Dr. Atkins’ New Diet Revolution. Deze laatste versie bevat ook verwijzingen naar wetenschappelijke bronnen.

Het Atkins dieet

Het dieet is opgedeeld in vier fasen. De eerste fase is de introductie tot het dieet. Het lichaam komt in deze fase in ketose. Dit is een conditie van het lichaam als het in de uithongermodus zit. Het ketogeen dieet wordt vaker gebruikt om obesitas te bestrijden maar ook diabetes.

De fases van het Atkins dieet

Tijdens de eerste fase mag geen cafeïne of alcohol worden genuttigd. De tweede fase is erop gericht om het afvallen te laten beginnen. De inname van koolhydraten wordt 5 gram per week verhoogd totdat de persoon 5 kilo van het streefgewicht af zit. De volgende stap is de voorbereidingsfase. Net zoals bij de vorige stap wordt het aantal koolhydraten verhoogd. Bij deze stap gaat het met name om het vinden van het juiste koolhydraten niveau voor onderhoud. De laatste stap is de permanente onderhoudsfase. Deze fase is erop gericht om het gewicht op peil te houden door alles toe te passen wat geleerd is. Als het gewicht terug komt dan kan weer worden teruggegaan naar vorige stappen.

Recente onderzoeken tonen aan dat Atkins nog steeds het meeste geschikte dieet is voor korte termijn gewicht verliezen. Er wordt ook aangegeven dat het mogelijk een verhoging van de kans op hartkwalen kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt echter niet dat de risico’s groter zijn dan de voordelen die het Atkins dieet oplevert.

Ketose

Koolhydraatarme diëten zijn erop gericht om het lichaam in ketose te laten verkeren. Dit is het geval waarbij het aantal koolhydraten per dag minder is dan 40 gram. Als het lichaam in ketose verkeert dan worden lichaamsvetten afgebroken tot energie. Dit wordt gezien als een gevaarlijke staat waarin het lichaam dan verkeert. Het kan leiden tot ketoacidose onder personen dat levensgevaarlijk is. Het is echter een heel andere situatie dat zich voordoet als mensen met een dieet in ketose raken. Ketose ontstaat als het lichaam op zoek moet naar een andere energiebron dan koolhydraten. Het lichaam is niet aan het afsterven omdat er voldoende eten voorhanden is tegenwoordig. Dat is een groot verschil met een lichaam dat aan het afsterven is omdat er helemaal geen eten is.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel

0 ReactiesWees de eerste om te reageren!


Geef je reactie


(required)