“Help, ik val niet meer af?” Dit kan de reden zijn van het plateau: in Afvallen
 
 

“Help, ik val niet meer af?” Dit kan de reden zijn van het plateau

vitamin b
vitamin b

Als je merkt dat je niet meer vooruit gaat, en al twee tot drie weken op een plateau zit, dan is het verstandig om te kijken naar een oorzaak. Maar het hoeft niet meteen te betekenen dat je het juiste pad hebt verlaten, zodat je stilstaat en niet meer afvalt. Integendeel: het is goed mogelijk dat je gewicht gelijk blijft, maar je lichaam steeds minder vetten heeft. Hoe dat precies werkt is te verklaren aan de hand van de waterbalans in je lichaam.

De waterbalans

Wanneer mensen afvallen dan is er in eerste instantie vaak snel gewichtsverlies. Dit is niet allemaal vet maar vooral water. Het komt doordat de glycogeen voorraden afnemen en er normaal gesproken voor elke gram glycogeen 3 tot 4 gram water opgeslagen wordt. Je lichaam houdt dus minder water vast, omdat je met afvallen bent begonnen. En deze balans van water in je lichaam varieert.

Meer en minder water

Als mensen bestaan we ongeveer voor 55 tot 60 procent uit water. Zo is het mogelijk dat iemand met een lichaamsgewicht van 70 kilo voor zo’n 40 tot 52 kilo uit water bestaat. Je lichaam zorgt ervoor dat het water in je lichaam in balans is. Zo verlaten vloeistoffen je lichaam via de urine en krijg je dorst als er vraag naar meer water is.

Hiernaast kun je water kwijtraken als je zweet tijdens het sporten of als het buiten warm weer is. Je lichaam verliest nooit al het water omdat het simpelweg niet mogelijk is. Wat het lichaam wel verliest krijg je weer binnen door te drinken. Daarom wordt ook aangeraden om minimaal 2 liter water per dag te drinken.

Geen exacte balans

Je lichaam heeft een ideale waterbalans maar dit houdt je lichaam niet precies bij. De balans wordt meestal in een bereik van 2 liter bijgehouden. Zo maakt een liter meer of minder niet veel uit voor het lichaam. Dit heeft invloed op de manier waarop je weegt. Als je iedere dag op de weegschaal staat dan weet je niet hoe het ervoor staat met de waterbalans. Met een liter onder je ideale waterbalans ben je lichter. Aan de andere kant ben je zwaarder als je lichaam wat meer water vasthoudt. Bij een dieet zoals het ketogeen dieet kan de waterbalans aardig schommelen, waardoor je kunt denken dat je stilstaat, maar je in werkelijkheid nog steeds afvalt.

Tijdens het afvallen kan dit ervoor zorgen dat je verward raakt over je lichaamsgewicht. Terwijl je hetzelfde eet als de dag ervoor ben je opeens een kilo zwaarder of lichter. Het is daarom verstandig om jezelf niet iedere dag te wegen maar bijvoorbeeld iedere week. Je kunt je wel vaker wegen, maar ga dan niet uit van het getal dat de weegschaal aangeeft, maar bereken de weekgemiddeldes.

Als ook de weekgemiddeldes niet veranderen

Ga je na een aantal weken alsnog niet vooruit? Dan is het verstandig om de de inname van calorieën in de gaten te houden. Misschien eet je teveel calorieën, maar te weinig kan ook. Als je te weinig eet is het niet goed, maar teveel al zeker niet. Mocht je al gewicht verloren hebben, dan is dit mogelijk een oorzaak waarom je eetschema niet meer klopt.

Doordat je lichter bent geworden heeft je lichaam minder energie nodig om te functioneren. Wanneer je niet minder gaat eten, is er geen verschil tussen je verbruik en inname van calorieën: het gevolg is dat je op een plateau belandt. En om dat plateau te verlaten is het nodig om je calorieën nog verder te verlagen, of meer te gaan bewegen.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
“Help, ik val niet meer af?” Dit kan de reden zijn van het plateau