In welke hartslagzone trainen?: in Vet verbranden
 
 

In welke hartslagzone trainen?


In welke hartslag zone kun je het beste sporten? Dat is verschillend. Het beste is om te variëren met de hartslagzones. Dit doe je door steeds met een andere duur en intensiteit te sporten.

Hartslagmeter

De reactie van het hart op het sporten kan gemonitord worden met een hartslagmeter. Door met een hogere intensiteit te sporten versnelt de hartslag. Een hartslagmeter is handig voor iedereen die vooruitgang wil boeken. Door de hartslag te gebruiken kan de trainingsintensiteit beter worden bepaald. Het is een hulpmiddel dat helpt bij het bijhouden van de progressie. Aan de hand van de resultaten en de hartslag kan een plan van aanpak gemaakt worden. Er wordt doorgaans gebruik gemaakt van vijf hartslagzones. In elke zone wordt er gesport met een andere intensiteit en elke zone heeft andere voor- en nadelen.

Zone 1: Healthy Heart

In deze zone wordt er gesport op 50%–60% van de maximale hartslag. Het is een lage intensiteit training dat voordelen biedt voor de gezondheid. Wandelen valt onder deze zone. Sporten in deze zone kan het cholesterol, bloeddruk en emotionele stress verlagen.

Zone 2: Temperate

In deze zone wordt er gesport op 60%–70% van de maximale hartslag. Het is een matige intensiteit training dat meer calorieën verbrandt dan in de eerste zone. In deze zone begint de persoon licht te zweten. Een gesprek is mogelijk. Snelwandelen valt onder deze zone.

Zone 3: Aerobic

In deze zone wordt er gesport op 70%–80% van de maximale hartslag. Het is een gemiddelde intensiteit training dat het uithoudingsvermogen en de conditie verbetert. In deze zone worden snel calorieën verbruikt. Een gesprek is niet meer mogelijk maar enkele woorden achter elkaar nog wel. Hardlopen valt onder deze zone.

Zone 4: Threshold

In deze zone wordt er gesport op 80%–90% van de maximale hartslag. Het is een hoge intensiteit training dat het uithoudingsvermogen en de conditie enorm verbeterd. In deze zone worden snel calorieën verbruikt maar het kan niet door iedereen lang volgehouden worden. Het is een zone die meestal alleen door geoefende sporters gedaan wordt.

Zone 5: Red Line

In deze zone wordt er gesport op 90%–100% van de maximale hartslag. Het is een hoge intensiteit training dat het uithoudingsvermogen en de conditie enorm verbeterd. In deze zone worden snel calorieën verbruikt maar het kan niet door iedereen lang volgehouden worden. Het is een zone die meestal alleen door geoefende sporters gedaan wordt.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
In welke hartslagzone trainen?