Voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet: in Voeding
 
 

Voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet


Een koolhydraatarm dieet zorgt ervoor dat het aantal koolhydraten in het eetpatroon sterk wordt verminderd. Als de koolhydraten worden verminderd dan wordt het aantal vetten en eiwitten verhoogd. Doordat het lichaam weinig koolhydraten beschikbaar heeft voor energie zal het de energie moeten halen uit de opgeslagen vetten. Er zijn voor- en nadelen aan het gebruik van een koolhydraatarm dieet.

Bijwerkingen van het koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet heeft bij veel mensen een positief effect op het verliezen van gewicht. Een nadeel van het koolhydraatarm dieet is dat er ook bijwerkingen zijn. Bekende bijwerkingen van het koolhydraatarm dieet is vermoeidheid, krampen en een slechte adem. De krampen en een slechte adem zijn makkelijk voor lief te nemen. De vermoeidheid kan echter voor problemen zorgen. De bijwerkingen treden voornamelijk in het begin op en worden naarmate het dieet vordert minder.

Hoger risico op hartaanvallen

Er zijn onderzoekers die wijzen op een hogere kans op hartaanvallen als het dieet voor een lange periode wordt gevolgd. Dit komt door het feit dat wanneer er minder koolhydraten wordt gegeten er meer vetten worden gegeten. Dit betekent helaas dat het aantal verzadigde vetten meestal ook toeneemt. De verzadigde vetten zijn niet goed voor het hart. De verzadigde vetten verhogen het slechte cholesterol wat leidt tot een hoger risico op een hartaanval.

Vetten worden snel aangesproken

Bij een koolhydraatarm dieet wordt het aantal koolhydraten sterk verminderd. Het gevolg is dat het lichaam geen energiebron heeft. Het lichaam spreekt na de koolhydraten vetten op het lichaam aan voor energie. Doordat er weinig koolhydraten beschikbaar zijn spreek het lichaam snel de vetreserves aan voor energie. Het vetverlies begint hierdoor sneller dan bij andere diëten.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet