6 Redenen om te hardlopen: in Vet verbranden
 
 

6 Redenen om te hardlopen


Hardlopen wordt door steeds meer mensen gedaan. Het is populair en het lijkt erop dat het niet minder wordt de komende jaren. Er zijn mensen die er van houden terwijl anderen er niets van moeten weten. De mensen die hardlopen maken het allemaal mee; het lekkere euforie gevoel na een training. Mensen die hardlopen voelen zich sterker en fitter. Mensen die niet hardlopen kijken vooral tegen het begin op. Een begin maken aan het hardlopen is het moeilijkste gedeelte. Als je eenmaal de beginfase voorbij bent kun je volledig genieten van het hardlopen. Hardlopen brengt veel voordelen met zich mee. Het gaat niet alleen maar om het voldane gevoel na een training. Het lichaam heeft er veel profijt van. Er zijn fysieke voordelen maar ook mentaal. Dit zijn de redenen waarom je hardlopen moet overwegen:

Het is overal en altijd te doen

Hardlopen kun je overal doen en wanneer je ook maar wilt. Je bent niet afhankelijk van een sportschool of instructeur. Je doet het zelf en daar heb je van niemand hulp bij nodig. Het enige dat je nodig hebt is een paar goede hardloopschoenen en eventueel passende sportkleding. Als je dat voor elkaar hebt dan kun je overal hardlopen waar en wanneer je ook maar wilt.

Snel calorieën verbranden

Hardlopen vraagt veel van het lichaam. Er wordt veel energie verbruikt binnen een korte tijd. Voor deze energie heeft het lichaam calorieën nodig. Hoeveel calorieën je kunt verbranden met hardlopen is afhankelijk van verschillende factoren. Je lengte en gewicht zijn van belang om dit te bepalen maar ook de snelheid waarmee je loopt en de intensiteit. Gemiddeld verbrandt een persoon ongeveer 600 tot 700 calorieën per uur met hardlopen op een gemiddelde intensiteit.

Sterker worden

Bj hardlopen worden veel spieren in het lichaam gebruikt. De beenspieren zoals de quadriceps en hamstrings worden veel gebruikt maar ook de kuit- en buikspieren. Deze spieren worden sterker door het hardlopen. Hardlopen voorkomt ook het verlies van spiermassa. Het is zelfs mogelijk dat de spiermassa groeit door het hardlopen.

Het voorkomt en bestrijdt stress

Hardlopen heeft invloed op je stemming en hoe je je voelt. De stress die je hebt kan verminderen door het hardlopen. Door te hardlopen op een stabiel ritme kom je op andere gedachten. Je denkt dat niet aan dat waarvan je stress hebt zodat je gedachten rust krijgen. Tijdens het hardlopen leg je de aandacht bij jezelf en het hardlopen. Dit voorkomt dat je aan andere dingen denkt.

Cardio voor het lichaam

Hardlopen zorgt ervoor dat het lichaam gebruik moet maken van het aerobe systeem. Er wordt dan meer zuurstof in het lichaam gebruikt om energie te creëren. De hartslag wordt ook verhoogd en het bloed wordt sneller door het lichaam gepompt. Dit heeft een positief effect op verschillende functies in het lichaam. Het risico op verschillende ziektes wordt ook verkleind door hardlopen zoals een hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes.

Het brengt blijdschap

Door te hardlopen wordt het lichaam gestimuleerd om chemicaliën in de hersenen vrij te laten. Dit zijn endorfinen. Deze chemicaliën zorgen voor een rush dat voor een blij gevoel zorgt. Na een training voelen hardlopers zich veel gelukkiger. Dit wordt veroorzaakt door de endorfinen.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
6 Redenen om te hardlopen