Wat zijn aërobe oefeningen?: in Vet verbranden
 
 

Wat zijn aërobe oefeningen?


Miljoenen mensen ter wereld doen dagelijks een aerobe oefening. De ene doet het om af te vallen en de andere doet het voor de vele voordelen voor de gezondheid. Aerobe oefeningen dat 3 tot 5 keer per week gedaan worden voor minimaal 20 minuten verlaagt het risico op veel gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, beroertes, hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.

Wat zijn aerobe oefeningen?

Aerobe oefeningen zijn alle oefeningen die op een stabiel tempo worden gedaan waarbij het lichaam veel zuurstof verbruikt. De longen worden meer gebruikt en het bloed circuleert sneller door het lichaam. Aerobe oefeningen worden ook wel cardio oefeningen genoemd. Bij aerobe oefeningen worden doorgaans de grotere spiergroepen getraind zoals de benen. De benen worden bij bijna alle aerobe oefeningen gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld aerobe oefeningen zoals wandelen, hardlopen, zwemmen en fietsen. Andere aerobe oefeningen zijn te doen op toestellen op de sportschool zoals de crosstrainer en de loopband.

Voordelen van aerobe oefeningen

Het lichaam werkt anders als er aerobe oefeningen gedaan worden. De spieren hebben glycogeen opslagen in de spieren en in de lever. Deze voorraden glycogeen worden gebruikt als brandstof voor de aerobe oefeningen. Door de aerobe oefeningen worden de spieren sterker. Het lichaam levert ook meer zuurstof voor de spieren als er gesport wordt. Al deze aanpassingen van het lichaam zorgen ervoor dat het uithoudingsvermogen verhoogd wordt. Hiernaast zijn er veel voordelen bij aerobe oefeningen die ook gelden bij andere sporten zoals een verkleind risico op veel gezondheidsproblemen. Het immuunsysteem wordt ook verbeterd door de aerobe oefeningen en het lichaam is beter bestand tegen infecties.

Beginnen met aerobe oefeningen

Als je begint met aerobe oefeningen dan moet je een keuze maken uit de verschillende oefeningen die mogelijk zijn. In het begin moet het lichaam wennen aan de oefeningen waardoor het beter is om licht te beginnen met een lage intensiteit en veel rust tussen de dagen waarop de aerobe oefeningen gedaan worden. De keuze van de oefening is ook van belang als je begint. Het is bijvoorbeeld makkelijker om te beginnen met wandelen dan met hardlopen. Het doel is om dit op te bouwen tot 3 tot 5 keer per week. Begin met trainingen van 20 minuten en bouw dit op naar 60 minuten per training. In het begin wordt een lage intensiteit van 55 procent van de maximale hartslag. Dit kan opgebouwd worden naar 80 procent van de maximale hartslag.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Wat zijn aërobe oefeningen?