Wil je afvallen en gezonder eten, maar wil je niet helemaal stoppen met vlees? Dan is een flexitarisch dieet misschien wel iets voor jou. Door af en toe vlees te eten en voornamelijk te kiezen voor plantaardige opties, kun je op een flexibele manier werken aan je gezondheid. Maar pas op, er zijn een aantal fouten die veel gemaakt worden bij het volgen van een flexitarisch dieet. We gaan deze fouten bespreken, zodat jij ze niet hoeft te maken en optimaal kunt profiteren van deze eetstijl.
1. Geen goede vervangers kiezen voor vlees en vis
Als flexitarier is het belangrijk om vlees en vis te vervangen met andere eiwitbronnen om ervoor te zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar veel mensen maken de fout om simpelweg vlees te verwijderen uit hun maaltijd zonder hier een goede vervanger voor te kiezen. Hierdoor loop je het risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Zorg ervoor dat je vlees en vis vervangt met bijvoorbeeld tofu, tempeh, bonen, linzen, quinoa of noten en zaden.
2. Te veel bewerkte vleesvervangers eten
Hoewel vleesvervangers een handig alternatief kunnen zijn voor vlees, is het belangrijk om niet te veel bewerkte vleesvervangers te eten. Veel van deze producten bevatten namelijk veel toegevoegde suikers, zout en andere smaakversterkers. Ze zijn misschien lekker en makkelijk, maar ze leveren niet altijd de gezonde voedingsstoffen die je nodig hebt. Probeer in plaats daarvan te variëren met verse, onbewerkte plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, peulvruchten en volle granen.
3. Te veel focussen op koolhydraten
Een veelvoorkomende fout bij een flexitarisch dieet is om te veel nadruk te leggen op koolhydraten, zoals pasta, rijst en brood. Hoewel deze voedingsmiddelen belangrijk zijn als energiebron, is het ook essentieel om voldoende eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Koolhydraten alleen zullen je niet de voedingsstoffen leveren die je nodig hebt om je goed te voelen en gezond te blijven. Zorg dus voor een gebalanceerde maaltijd met een combinatie van eiwitten, gezonde vetten en complexe koolhydraten.
4. Geen aandacht besteden aan vitamine B12
Een belangrijke fout die veel flexitariërs maken is het vergeten van vitamine B12. Deze vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke producten, dus als je vlees en vis vermijdt, loop je het risico op een tekort. Vitamine B12 is belangrijk voor een goede werking van je zenuwstelsel en het produceren van rode bloedcellen. Overweeg om een supplement te nemen of voedingsmiddelen te eten die zijn verrijkt met vitamine B12, zoals ontbijtgranen, sojamelk en plantaardige vleesvervangers.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-test5. Te weinig variatie in de voeding
Een veel voorkomende fout bij een flexitarisch dieet is het vasthouden aan dezelfde voedingsmiddelen. Het kan verleidelijk zijn om steeds dezelfde vegetarische maaltijden te bereiden, maar dit kan leiden tot een gebrek aan variatie en het missen van belangrijke voedingsstoffen. Probeer regelmatig nieuwe recepten uit en experimenteer met verschillende soorten groenten, granen en peulvruchten. Op deze manier krijg je een breed scala aan voedingsstoffen binnen en houd je je dieet interessant en smakelijk.
6. te veel nadruk leggen op bewerkte vegetarische producten
Er is een groot scala aan bewerkte vegetarische producten beschikbaar, zoals vleesvervangers, vegetarische burgers en worstjes. Hoewel deze producten handig kunnen zijn voor af en toe, is het belangrijk om te onthouden dat ze vaak veel bewerkte ingrediënten bevatten en daardoor minder gezond zijn. Gebruik deze producten met mate en probeer ze af te wisselen met verse, onbewerkte plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, tofu en tempeh. Op deze manier voeg je meer voedingsstoffen toe aan je dieet en vermijd je de negatieve effecten van te veel bewerkte voedingsmiddelen.
7. Geen rekening houden met de totale calorie-inname
Als je bezig bent met afvallen, is het belangrijk om rekening te houden met de totale calorie-inname, ook als je een flexitarisch dieet volgt. Hoewel plantaardige voedingsmiddelen meestal minder calorieën bevatten dan dierlijke producten, kan het nog steeds zijn dat je te veel calorieën binnenkrijgt als je te veel eet. Houd je portiegrootte in de gaten en eet met mate, zelfs als je gezonde voedingsmiddelen eet. Een flexitarisch dieet kan nog steeds bijdragen aan gewichtstoename als je niet oplet.
8. Geen gevarieerd dieet volgen
Een flexitarisch dieet biedt veel mogelijkheden voor variatie in je voeding, maar veel mensen maken de fout om vast te houden aan dezelfde voedingsmiddelen die ze altijd gebruiken. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen, met verschillende soorten groenten, fruit, granen, bonen, peulvruchten en noten. Op deze manier krijg je alle essentiële voedingsstoffen binnen en voorkom je tekorten. Probeer nieuwe recepten en ingrediënten uit te proberen om je dieet interessant en voedzaam te houden.
9. Onvoldoende vezels binnenkrijgen
Een veelvoorkomende fout bij een flexitarisch dieet is het onvoldoende binnenkrijgen van vezels. Vezelrijk voedsel is belangrijk voor een goede spijsvertering en kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht. Veel plantaardige voedingsmiddelen, zoals volkoren granen, groenten, fruit, bonen en peulvruchten zijn van nature vezelrijk. Zorg ervoor dat je voldoende van deze voedingsmiddelen eet om te profiteren van alle voordelen van vezels.
10. Gebruik van te veel sauzen en dressings
Hoewel sauzen en dressings je maaltijden op smaak kunnen brengen, kunnen ze ook ongemerkt veel ongezonde toevoegingen bevatten, zoals suiker, zout en verzadigd vet. Veel mensen maken de fout om te veel sauzen en dressings te gebruiken, wat kan leiden tot extra calorieën en een verminderde gezondheid. Probeer te variëren met verse kruiden en specerijen in plaats van te grijpen naar kant-en-klare sauzen. Als je toch sauzen en dressings gebruikt, wees dan matig en kies voor gezondere opties met minder toegevoegde suikers en vetten.
11. Geen planning maken
Een veelvoorkomende fout bij een flexitarisch dieet is het niet maken van een planning. Het kan lastig zijn om gezonde keuzes te maken als je spontaan moet bedenken wat je gaat eten. Door vooruit te plannen en maaltijden voor te bereiden, voorkom je dat je terugvalt op minder gezonde opties. Maak een boodschappenlijstje, bedenk wat je wilt gaan koken en zorg ervoor dat je altijd gezonde ingrediënten in huis hebt. Op deze manier wordt het makkelijker om gezonde en gevarieerde maaltijden te bereiden.
12. Onvoldoende water drinken
Water is essentieel voor een goede gezondheid en kan ook helpen bij het afvallen. Maar veel mensen maken de fout om onvoldoende water te drinken. Het kan verleidelijk zijn om te kiezen voor frisdrank, sap of andere zoete dranken, maar deze leveren vaak veel calorieën en suiker zonder dat ze je echt hydrateren. Probeer minstens 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en vul deze aan met gezonde dranken zoals kruidenthee en zelfgemaakte smoothies.
13. De focus leggen op het tellen van calorieën
Hoewel het tellen van calorieën nuttig kan zijn als je probeert af te vallen, maken veel mensen de fout om hier te veel op te focussen. Het gaat niet alleen om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt, maar ook om de kwaliteit van het voedsel dat je eet. Een flexitarisch dieet biedt de mogelijkheid om te kiezen voor gezonde, voedzame voedingsmiddelen. Richt je in plaats van het tellen van calorieën op het eten van een gebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, groenten, volle granen en gezonde vetten.
14. Te weinig bewegen
Een gezond dieet is belangrijk, maar het is ook essentieel om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Veel flexitariers maken de fout om zich alleen te richten op hun voeding en vergeten om regelmatig te bewegen. Door regelmatig te bewegen, verbrand je calorieën, houd je je spieren en gewrichten gezond en verbeter je je algehele gezondheid. Probeer minstens 150 minuten per week matige tot intense lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, fietsen, zwemmen of dansen.
15. Te streng zijn voor jezelf
Een veelvoorkomende fout bij elk dieet is te streng zijn voor jezelf. Het is belangrijk om flexibel te blijven en jezelf af en toe wat ruimte te geven om te genieten van je favoriete maaltijden en snacks. Als je te streng bent, kan dit leiden tot frustratie en het opgeven van je dieet. Gun jezelf af en toe een traktatie en focus op het creëren van een gezonde en duurzame levensstijl in plaats van op tijdelijke restricties.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel