Stel je voor: je zit aan tafel en hebt een heerlijke maaltijd voor je neus. Het ruikt geweldig en je kunt niet wachten om te beginnen. Maar voordat je het weet, heb je je bord tot de rand toe volgeladen en ben je begonnen met eten alsof er geen morgen is. Herkenbaar? We weten allemaal dat het controle houden over onze porties soms een uitdaging kan zijn. Maar geen zorgen, want vandaag delen we een aantal slimme trucjes waarmee jij je portiegroottes onder controle kunt houden. Laten we aan de slag gaan en die overvolle borden voor eens en altijd tot het verleden laten behoren.
1. Gebruik een kleiner bord
Een simpele maar effectieve manier om je portiegroottes onder controle te houden, is door gebruik te maken van een kleiner bord. Wanneer je een kleiner bord gebruikt, lijken je porties groter en heb je automatisch de neiging om minder te eten. Het is een psychologisch trucje dat je kan helpen om minder calorieën binnen te krijgen zonder dat je het echt doorhebt. Ruil dat grote dinerbord in voor een kleiner formaat en voorkom dat je ongemerkt te veel eet.
2. Beperk je buffetmogelijkheden
Wanneer je voor een buffet staat met allerlei verleidelijke gerechten, is het moeilijk om je porties onder controle te houden. Een strategie die kan helpen, is jezelf beperken tot slechts een paar buffetmogelijkheden. Kies bijvoorbeeld maximaal drie gerechten uit en focus je daarop. Op deze manier word je gedwongen om bewust te kiezen en je porties te beperken. Vermijd de verleiding om van alles wat te proberen en houd jezelf verantwoordelijk voor je keuzes.
3. Drink water voor de maaltijd
Een eenvoudige stap om je portiegroottes onder controle te houden, is door water te drinken voordat je aan je maaltijd begint. Water vult je maag en zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel krijgt. Hierdoor zal je minder geneigd zijn om grote porties te eten. Probeer minstens een glas water te drinken voor elke maaltijd en merk het verschil in je eetlust. Het is een simpele truc die je kan helpen om minder te eten en toch voldaan te zijn.
4. Plan je maaltijden vooruit
Het plannen van je maaltijden kan je helpen om je portiegroottes onder controle te houden. Door van tevoren te bedenken wat je gaat eten, kan je bewuster keuzes maken en ervoor zorgen dat je niet te veel eet. Maak een weekmenu en zorg voor gebalanceerde maaltijden met de juiste porties. Op deze manier voorkom je impulsieve eetbuien en houd je controle over wat je binnenkrijgt. Neem de tijd om je maaltijden vooruit te plannen en geniet van de voordelen voor je gezondheid.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-test5. Gebruik je hand als leidraad
Een handige truc om je portiegroottes te bepalen, is door je hand als leidraad te gebruiken. De grootte van je hand kan je helpen om de juiste hoeveelheid voedsel te bepalen. Een portie proteïne moet ongeveer zo groot zijn als de palm van je hand, koolhydraten kunnen worden gemeten aan de hand van de grootte van je vuist, groenten kunnen worden bepaald aan de hand van de hoeveelheid die in je handpalm past en vetten moeten ongeveer de omvang hebben van je duim. Door je hand als leidraad te gebruiken, kan je gemakkelijk de juiste porties inschatten.
6. Eet langzaam en geniet
Een simpele maar doeltreffende manier om je portiegroottes onder controle te houden, is door langzaam te eten en te genieten van elke hap. Door langzaam te eten, geef je je lichaam de tijd om signalen van verzadiging naar je brein te sturen, waardoor je eerder tevreden zult zijn met kleinere porties. Probeer bewust te kauwen en de smaak van je eten te waarderen. Op deze manier kan je volop genieten van je maaltijd zonder dat je te veel eet.
7. Portioneer je snacks
Snacks kunnen een grote bron van overtollige calorieën zijn als je geen controle houdt over je porties. Een handige manier om dit te voorkomen, is door je snacks van tevoren te portioneeren. Verdeel bijvoorbeeld een grote zak chips in kleine zakjes met een beperkte hoeveelheid chips, zodat je niet in de verleiding komt om de hele zak leeg te eten. Op deze manier kan je nog steeds van je favoriete snacks genieten, maar wel in de juiste portiegrootte.
8. Gebruik kleinere bestek
Naast het gebruiken van een kleiner bord, kan je ook kleinere bestek gebruiken om je portiegroottes onder controle te houden. Door kleinere lepels en vorken te gebruiken, zal het langer duren voordat je elke hap hebt genomen, waardoor je tijd hebt om te merken dat je eigenlijk al voldaan bent. Het is een subtiele maar effectieve manier om je eetpatroon te veranderen en minder te eten zonder dat je het echt doorhebt.
9. Wees bewust van verpakkingen
Een belangrijke stap in het beheersen van je portiegroottes is bewust zijn van de verpakkingen waarin je voedsel komt. Veel verpakkingen bevatten meerdere porties, maar we hebben de neiging om de hele verpakking in één keer leeg te eten. Lees daarom altijd de voedingsinformatie op de verpakking en controleer hoeveel porties er daadwerkelijk in zitten. Door bewust te zijn van de juiste portiegrootte, kan je voorkomen dat je onnodig te veel eet.
10. Gebruik visuele cues
Visuele cues kunnen een krachtig hulpmiddel zijn om je portiegroottes onder controle te houden. Maak gebruik van borden en schalen met duidelijke vakken voor verschillende voedselgroepen, zodat je visueel kunt zien hoeveel je van elke groep eet. Ook kan je decoratieve borden gebruiken die kleiner zijn, zodat je porties minder groot lijken. Door jezelf visuele cues te geven, kan je bewuster eten en je portiegroottes beter beheersen.
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel