Een eetstoornis is voornamelijk een psychische stoornis. De personen met een eetstoornis hebben problemen met eten. Hoe ze met eten omgaan en wat voor invloed het op ze heeft is voor hen een obsessie. Dit zorgt ervoor dat elke maaltijd moeilijk is omdat er zoveel angst en spanning bij komt kijken. De drie meest bekende eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en orthorexia.
Bij wie komen eetstoornissen voor?
Eetstoornissen komen met name voor bij jonge meiden en vrouwen. De eetstoornis komt door een negatief zelfbeeld. De personen met de eetstoornis denken allen dat ze te dik zijn. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Door het negatieve zelfbeeld vinden ze zichzelf niet aantrekkelijk en zijn ze onzeker over het uiterlijk.
Wat is de behandeling?
Het is belangrijk om de eetstoornis zo snel mogelijk te behandelen. De kans op herstel is het grootst als er direct wordt gestart met de behandeling. De huisarts weet precies waar je terecht kunt voor hulp. De behandeling vereist een intensieve begeleiding van de persoon met de eetstoornis. De persoon moet in feite opnieuw leren eten. Dit kost tijd om te leren.
Eetstoornissen bij mannen?
Iedereen denkt bij een eetstoornis direct aan vrouwen. Het wordt door veel mensen gezien als een probleem voor vrouwen, niet voor mannen. Mannen kunnen echter ook aan een eetstoornis lijden voor dezelfde redenen als vrouwen. Het verschil is dat er bij mannen minder over gesproken wordt. Er wordt ook minder vaak de diagnose bij mannen gesteld.
Keto wat voor jou?
Benieuwd of het ketogene dieet bij jou past? Ontvang direct inzicht met deze snelle, eenvoudige test. Ontdek of jouw lichaam klaar is om de overstap te maken naar ketose en ervaar de voordelen van een energiekere levensstijl. Niets voor niets is het keto-dieet zó enorm populair.
Start de Keto-testMannen geven niet snel bij de huisarts aan dat ze een eetstoornis hebben. De huisartsen hebben het vaak niet door bij de patiënt dat ze aan een eetstoornis lijdt. Eetstoornissen komen vaker voor bij mannen die een sport uitvoeren met gewicht categorieën. Dit is bijvoorbeeld het geval bij boksen, roeien en worstelen.
De volgende tekenen kunnen helpen bij het ontdekken van een eetstoornis:
- Constant aan het eten
- Laag zelfvertrouwen
- Slechte concentratie
- Ontkennen van het probleem
- Minder actief sociaal leven
- Te dik voelen wanneer dat niet zo is
- Overmatig veel sporten
- Continu aan het diëten
- Streven naar perfectie
- Extreme diëten volgen
Beste dieet
Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel