Veilig bewaren en voorbereiden van eten: in Voeding
 
 

Veilig bewaren en voorbereiden van eten


Voedselvergiftiging komt niet alleen voor in cafés en restaurants. Je kunt net zo snel ziek worden van eten dat je thuis gemaakt hebt. Er zijn verschillende bacteriën die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Ouderen worden snel het slachtoffer van Listeria monocytogenes. De kans op besmetting is niet groot maar de gevolgen kunnen voor ernstige levensbedreigende problemen zorgen.

Listeria bacterie

De Listeria bacterie kan leven en groeien in voedsel. Het is het meest waarschijnlijk te vinden in gekoeld kant-en-klaar voedsel zoals kaassoorten als Brie en Camembert. Ook in voorverpakte gerookte vis en in rauwe dierlijke producten kan de bacterie voorkomen. Gebruik de volgende tips om voedselvergiftiging te voorkomen:

  • Zet de koelkast tussen 3°C en 4°C. Met deze temperatuur kan de bacterie niet groeien.
  • Houdt rauw vlees in de koelkast apart van ander eten.
  • Verhit het eten goed zodat er geen roze vlees meer is.
  • Ontdooid eten niet meer invriezen.
  • Was je handen goed voordat je rauw vlees gaat bereiden.
  • Laat bereid eten een uur afkoelen voor het in de koelkast te zetten.
  • Was het aanrecht goed met antibacteriële zeep.
  • Gebruik een andere snijplank voor rauw vlees.
  • Rauw vlees niet wassen voor het bereiden.
Veilig bewaren en voorbereiden van eten

Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel