Hoeveel zout mag ik binnenkrijgen?: in Voeding
 
 

Hoeveel zout mag ik binnenkrijgen?


Keukenzout is de bekendste zoutsoort dat bestaat. Als iemand het over zout heeft dan gaat het om keukenzout. Zout blijft over bij het verdampen van zeewater. Natriumchloride is de wetenschappelijke naam. Dit wordt ook wel afgekort als natrium. Natrium speelt een belangrijke rol bij de verdeling van water in het lichaam. Dit is de vochtbalans. Natrium heeft ook invloed op de bloeddruk. Natrium staat vermeld op het etiket van een product.

Waar zit zout in?

Zout komt voor in bijna alle producten maar het is niet altijd te proeven. Zo krijgen we een groot deel van het zout binnen via de voeding. Men krijgt ook zout binnen dat toegevoegd wordt tijdens het bereiding van de voeding. Dit kan thuis zijn, in het restaurant maar ook in de fabriek. Zout wordt aan veel producten in de fabriek toegevoegd zodat het product langer goed blijft en meer smaak krijgt. Dit gebeurt veel vlees-, kaas- en visproducten. Zout in producten is soms ook nodig omdat het structuur geeft aan het product. Kant-en-klaar producten zoals pizza, gebak en sauzen hebben doorgaans veel zout.

Hoeveel zout?

De verdeling van water in het lichaam wordt door het zout geregeld. Over het algemeen krijgt men hier in Nederland voldoende zout kunnen door de voeding. In veel gevallen zelfs wat te veel. Het komt hierdoor niet vaak voor dat iemand een tekort aan zout binnenkrijgt. Het is eerder andersom. Het komt vaak voor dat iemand te veel zout gebruikt. Het gemiddelde van een Nederlandse volwassen man ligt op 10 gram zout terwijl de aanbevolen hoeveelheid maximaal 6 gram is. Dit is 4 gram meer dan men zou moeten eten. 6 gram zout staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Een teveel aan zout in het lichaam kan leiden tot de volgende klachten:

  • Hoge bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Oedeem
  • Nierziekten
  • Botontkalking
  • Maagkanker

Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Hoeveel zout mag ik binnenkrijgen?