Werking van de spijsvertering: in Gezondheid
 
 

Werking van de spijsvertering


Het proces waarbij de voeding wordt verteerd heet de spijsvertering. De voedingsstoffen worden tijdens het verteren geknipt, opgedeeld en omgezet naar energie en naar bouwstoffen voor de cellen. De voedingsstoffen kunnen hierdoor worden opgenomen door het lichaam. De gehele vertering neemt veel tijd in beslag. De voeding komt het lichaam binnen via de mond en heeft vervolgens 24 tot 48 uur nodig om het lichaam door te gaan en uiteindelijk het lichaam te verlaten via de ontlasting. Voeding komt binnen via de mond en komt dan langs de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en de endeldarm.

De totale spijsvertering

Als de voeding het lichaam binnenkomt via de mond dan wordt het gemalen en gemengd met speeksel. De voeding gaat na het doorslikken via de slokdarm naar de maag. In de maag wordt het eten met de maagsappen vermengd. Deze maagsappen doden de bacteriën die meegekomen zijn. De voeding komt vervolgens in de twaalfvingerige darm terecht. In de twaalfvingerige darm wordt de voeding gemengd met sappen uit de galblaas en alvleesklier. De voeding gaat vervolgens door naar de dikke darm.

De lever maakt het gal aan dat via de galblaas beschikbaar komt. De lever staat ook in direct contact met de darmen. De lever stuurt de voedingsstoffen door of ze worden door de lever behandeld. De voeding die niet gebruikt wordt gaat van de dikke darm naar de endeldarm. De dikke darm haalt water en zout uit de ongebruikte voeding waardoor er een solide massa ontstaat. Deze massa verlaat het lichaam vervolgens als ontlasting via de anus.


Beste dieet

Het boek waar veel Nederlanders succes mee hebben gehad is de Afslank Receptenbijbel. Heb je er al over gehoord van vrienden of kennissen? Het is een boek dat op een gezonde en verantwoorde wijze ervoor zorgt dat je afvalt. Het voldoet aan alle voorwaarden van een goed dieet, inclusief weekmenu's en honderden recepten.
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
Werking van de spijsvertering